DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

Samsun’da “14. Uluslararası Balkan Tarihi Kongresi” düzenlendi

SAMSUN (AA) – Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, “Biz, Balkanları fiziken bıraktık ama yüreğimiz, aklımız hep …

Samsun’da “14. Uluslararası Balkan Tarihi Kongresi” düzenlendi
Banner Resmi
26.11.2022
129
A+
A-

SAMSUN (AA) – Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, “Biz, Balkanları fiziken bıraktık ama yüreğimiz, aklımız hep orada. Dün Osmanlı'dan kalan ama bugün bizim olmayan, Osmanlı'nın kültürünü, damgasını vurduğu coğrafyalarla yakın ilgi ve münasebet içinde olmamız elzemdir.” dedi.

Samsun Mübadele Derneğinin desteğiyle düzenlenen 14. Uluslararası Balkan Tarihi Kongresi, Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Salonu'nda gerçekleştirildi.

Samsun Mübadele Derneği Bilim Kurulu üyesi ve Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, kongrenin her yönüyle bilim, kültürel ve sosyal gelişmeye katkı sağlayacağını söyledi.

Tarihte yaşanan olayların milletlerin hayatlarını etkilediği gibi sanatsal ve kültürel anlamda da farklılık oluşmasını sağladığına işaret eden Kocaoğlu, “Biz Balkanları fiziken bıraktık ama yüreğimiz, aklımız hep orada. Dün Osmanlı'dan kalan ama bugün bizim olmayan, Osmanlı'nın kültürünü, damgasını vurduğu coğrafyalarla yakın ilgi ve münasebet içinde olmamız elzemdir.” ifadesini kullandı.

Balkanların kılıçla değil, gönüllerle kazanıldığını, bu nedenle bağların yıkılmasının güç olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, şunları kaydetti:

“Bütün Türk gençlerinin Balkanları görmesini istiyorum. Osmanlı'nın sahip olduğu ama bizim terk etmek zorunda kaldığımız Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu çok önemlidir. Misakımilli bizim vatan topraklarımızın bittiği sınırdır ama bizim bir de güvenlik sınırımız var, Balkanlar'a kadar. Balkanlar'da esecek her soğuk rüzgar, bizi sıkıntıya sokar. Bütün dünyanın gözü bizim topraklarımızda. 100 yıldır ayaktayız. Türkiye çok daha güçlü olacak ve güzel yerlere gelecek. Türkiye hiçbir Ortadoğu devletiyle mukayese edilemez. Bölgesinde ve dünyada güçlü bir ülkedir.”

Samsun Mübadele Derneği Başkanı Kadir Tatar ise kongrenin geçen yıl yaşanan salgın nedeniyle yapılamadığını, bundan sonra düzenli olarak düzenlemeye devam edeceklerini kaydetti.

Kongre kapsamında Balkanların tarihiyle ilgili sunumlar gerçekleştirildi.

Muhabir: Tayfur Murat Eğilmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.