Dolar 32,5881
Euro 34,8027
Altın 2.508,00
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 30°C

Samsun’da çiçek yetiştirilen sera, çöpten üretilen elektrikle ısıtılıyor

SAMSUN (AA) – Samsun Büyükşehir Belediyesine ait Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda çöpten üretilen elektrik, çiçek yetiştirilen seranın …

Samsun’da çiçek yetiştirilen sera, çöpten üretilen elektrikle ısıtılıyor
4 Haziran 2021 17:27
307
A+
A-

SAMSUN (AA) – Samsun Büyükşehir Belediyesine ait Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda çöpten üretilen elektrik, çiçek yetiştirilen seranın ısıtılmasında kullanılıyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında farklı alanlarda atıkların dönüştürüldüğü belirtildi.

İçinde birçok tesisin bulunduğu depolama sahasının yanına 3 bin metrekare üzerine çevreci sera kurulduğu aktarılan açıklamada, seranın tamamen atık gazla üretilen elektrikle ısıtılarak çiçek yetiştiriciliği yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, enerjinin ne kadar kıymetli olduğunu bildiklerini, bu nedenle enerjinin her aşamada boşa gitmemesi için çalıştıklarını belirtti.

Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında Türkiye'nin ısı ile çiçek yetiştirilen ilk serasını oluşturduklarını dile getiren Demir, “Yaklaşık 3 milyon kapasiteli serada deneme olarak ilk etapta 120 bin çiçek fidesi yetiştirildi. Burası tam kapasite çalıştığında sadece Samsun'a değil, tüm Karadeniz Bölgesi'ndeki illere hizmet verecek. Tüm bölge için de bir tasarruf ve emisyon azalımı noktasında çevre açısından büyük bir proje olacak.” ifadesini kullandı.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Tulumen ise serada deneme amaçlı yapılan ilk üretimde 6 çeşit çiçek fidesi yetiştirildiğini aktararak, şunları kaydetti:

“Sera, 3 bin metrekare alan üzerine kurulu. Normalde bertaraf olacak bir enerjiyi yöneterek seracılıkta kullanılmasını sağladık. Bu ısıyı Samsun'un güzelleştirilmesinde kullanacağız. Bütçemiz açısından da büyük tasarruf sağlamış olacağız. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak çevreci faaliyetlerimize bir yenisini daha eklemiş olduk.”

​​​​​​​

Muhabir: Cemal Coşkun

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.