Dolar 32,5835
Euro 34,7936
Altın 2.413,03
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Az Bulutlu
Samsun
30°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Samsun’da “Nebiyan kestanesi”ne coğrafi işaret alınması için çalışma başlatıldı

SAMSUN (AA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından “Nebiyan kestanesi”ne coğrafi işaret alınması için çalışma yapılıyor …

Samsun’da “Nebiyan kestanesi”ne coğrafi işaret alınması için çalışma başlatıldı
16 Kasım 2022 01:54
101
A+
A-

SAMSUN (AA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından “Nebiyan kestanesi”ne coğrafi işaret alınması için çalışma yapılıyor.

OMÜ Ziraat Fakültesi Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonunca yaklaşık 10 yıl önce “Bouche Betizak”, “Akyüz” ve “Ali Nihat” isimli kestane çeşitlerinin tescillenmelerinin ardından bölgede yaygınlaştırılması için çalışma yürütülüyor.

19 Mayıs ilçesindeki 1224 rakımlı Nebiyan Dağı çevresinde kalite ve verim oranı yüksek, hastalıklara yakalanma riski düşük bu türlerin yaygınlaştırılması, yöredeki genel adıyla “Nebiyan kestanesi” olarak coğrafi işaret alınması ve orman kurmak için yapılan çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığında toplantı düzenlendi.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, toplantıda, 19 Mayıs'ın, Samsun'da en fazla kestane yetiştirilen ilçeler arasında yer aldığını söyledi.

Bölgenin kestane varlığının oldukça iyi durumda olduğunu belirten Serdar, “Kestaneler, Nebiyan dediğimiz yörede yetişiyor. Nebiyan kestanesinin en önemli özelliği, çok lezzetli olması. Meyveler biraz küçük ama hakikaten çok lezzetli. Kabuğu ince, tohum zarı çok kolay soyuluyor. Nebiyan kestanesinin coğrafi işaret alması için meyve özelliklerini inceledik, tat analizini yapıyoruz. Ayrıca 'Nebiyan Kestanesi Coğrafi İşaret Ormanı' oluşturmak istiyoruz. Amacımız coğrafi işaret almak.” dedi.

Toplantıya OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam katıldı.

Muhabir: Tayfur Murat Eğilmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.