Dolar 38,4274
Euro 43,9460
Altın 4.137,74
BİST 9.306,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 14°C
Az Bulutlu
Samsun
14°C
Az Bulutlu
Pts 14°C
Sal 14°C
Çar 14°C
Per 15°C

Sinoplu balıkçılar palamut bulamayınca torikten lakerda yapmaya başladı

SİNOP (AA) – Karadeniz'de av yasağının bitmesiyle denize açılan Sinoplu balıkçılar palamuttan umduklarını bulamayınca ağlara takılan toriklerden lakerda (tuzlu balık) yapmaya başladı.Bu yıl lakerda yapımına erken başlayan balıkçılar, torikleri (iri pa…

Sinoplu balıkçılar palamut bulamayınca torikten lakerda yapmaya başladı
12 Eylül 2023 13:09
174
A+
A-

SİNOP (AA) – Karadeniz'de av yasağının bitmesiyle denize açılan Sinoplu balıkçılar palamuttan umduklarını bulamayınca ağlara takılan toriklerden lakerda (tuzlu balık) yapmaya başladı.

Bu yıl lakerda yapımına erken başlayan balıkçılar, torikleri (iri palamut balığı) dilimleyip salamura ettikten sonra tuza yatırıyor.

Kentte uzun yılardır balıkçılık yapan ve lakerda yapımında uzmanlaşan İbrahim Gündoğdu, AA muhabirine, bu sezon palamudun olmaması ve toriklerin sürpriz şekilde zamanından önce çıkması nedeniyle lakerda yapımına erken başladıklarını söyledi.

Geçen sezon bol olan palamuttan bu sezon eser kalmadığını ifade eden Gündoğdu, “Palamudun yerine torikler kendini erken gösterdi. Bu torikler, geçen yıl denizlerimizde kalan ve göç etmeyen bizim yöremizde kalan palamutlar. Onlar büyüdü ve torik haline geldi. Biz de sezonun ilk toriklerini alarak lakerdalarımızı yapmaya başladık. Her yıl ekim ayında lakerda sezonu başlıyordu. Palamut, ağustos ayı sonuna doğru başlayıp eylül ayı sonuna kadar irileşiyordu. Ancak palamut yerine torik çıkmaya başlayınca sezona erken başlamış olduk.” diye konuştu.

Lezzetli lakerda yapmak için öncelikle etli toriklerin veya palamutların tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Gündoğdu, lakerda yapımının inceliklerini şöyle anlattı:

“Öncelikle balığın taze ve diri olması, işlem esnasında dilimlenirken dağılmaması, özel işlemlerden geçirilmesi ve temizlenirken tuz miktarının çok iyi ayarlanması lazım. Lakerdayı diğer tuzlu balık çeşitlerinden ayıran en önemli özellik ise yerken damakta tuz tadının hissedilmemesi. Bu kapsamda lakerdanın yapımı ise yaklaşık bir hafta sürüyor.”

Gündoğdu, torik lakerdanın iki kilogramlık cam kavanozlarda, 800 liradan satıldığını sözlerine ekledi.

Muhabir: Ülkü Parlakyıldız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.