DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

AA Çevre Forumu’na doğru

İSTANBUL (AA) – GÜLSELİ KENARLI – AYŞE ERKEÇ – Anadolu Ajansınca düzenlenecek “AA Çevre Forumu” (AA Environment Forum) katılımcılarından Emekli …

Banner Resmi
17.10.2022
79
A+
A-

İSTANBUL (AA) – GÜLSELİ KENARLI – AYŞE ERKEÇ – Anadolu Ajansınca düzenlenecek “AA Çevre Forumu” (AA Environment Forum) katılımcılarından Emekli Büyükelçi Mithat Rende, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın, medyanın iklim değişikliği ve çevre duyarlılığı konusunda farkındalık yaratmasının önemine değindi.

Türkiye'de ilk kez Çevre Haberleri Editörlüğünü hayata geçiren Anadolu Ajansı 20 Ekim'de “AA Çevre Forumu”nu düzenliyor. Çok sayıda yerli ve yabancı sivil toplum örgütü ve uluslararası kuruluş temsilcisi, politikacı, akademisyen ve medya temsilcisinin konuşmacı olarak katılacağı forumda iklim değişikliği, enerji, medyanın iklim değişikliğine bakışı ve çevre eğitimi gibi birçok konu ele alınacak.

Foruma konuşmacı olarak katılacak isimlerden TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, “Anadolu Ajansı zaten çevre konularına önem veriyor. Bunu pekiştirmek için bir haber ajansı olarak bu forumu yapması bütün hizmet verdiği kuruluşların da dikkatini çekecektir. Bu dikkati çekmenin daha sonra diğer kuruluşların yaklaşımında bir fark yaratacağını düşünüyorum.” dedi.

Türkiye'de medyanın çevre haberlerine bakış açısının değiştiğini belirten Ataç, “Felaketler de arttı, hem Türkiye hem de dünya iki büyük krizle karşı karşıya. Biri hepimizin konuştuğu ve çok iyi bildiği iklim krizi. İkincisi, onun kadar konuşulmayan ama en az onun kadar önemli olan iklimle birbirini tetikleyen biyolojik çeşitlilikteki kayıp. Bu da çok önemli bir kriz.” diye konuştu.

– “Bir haber ajansının bunu yapıyor olması çok değerli”

İklim ve biyolojik çeşitlilik krizi nedeniyle çok fazla felaket yaşandığına dikkati çeken Ataç, şunları söyledi:

“Yüzyıllarca yerine koyamayacağımız kayıplar yaşıyoruz. Felaketler her yerde. Burada medyaya daha fazla görev düştüğünü düşünüyorum. Medyanın çok önemli bir görevi var, hem farkındalık yaratmak hem de karar vericileri, halkı, STK'ları bütün ilgili tarafları bu konuda eğitmesi gerekiyor. İnanın şu anda dünyadaki en büyük krizler, iklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kaybı. Ekonomi de düzelir, enflasyon da iner. Dünyanın zaman zaman bir sürü sorunları oluyor, tabii bunlar da canımızı sıkıyor, hayatımızı etkiliyor. Ama şu anda gezegen bize 'Böyle devam ederseniz, devam edemeyeceksiniz.' diyor. Bunu çok net bir şekilde söylüyor. Sadece karar vericilere bu işi bırakmayıp hepimizin birer şahıs, aile olarak harekete geçme noktasında çok yardıma ihtiyacımız var. Medyanın bunu yapması özellikle bir haber ajansının, Anadolu Ajansının bunu yapıyor olması çok değerli.”

– “Sorumluluk büyük ölçüde Batılı, sanayileşen ülkelerde”

Forum konuşmacıları arasında bulunan Emekli Büyükelçi Mithat Rende de “Anadolu Ajansı çevrenin korunmasını gündemde tutarak, bu kadar önemli bir konuda hem Türk kamuoyunun hem de bölge halklarının duyarlılıklarının geliştirilmesine katkıda bulunabilir.” diye konuştu.

Çevrenin korunmasında mutlaka sürdürülebilir kalkınmadan söz edilmesi gerektiğini kaydeden Rende, bunun, insanı merkezine alan bir kalkınma modeli olduğuna vurgu yaptı.

Rende, şöyle devam etti:

“Sadece ekonomik büyümeye odaklanmamız gerekiyor. Aynı zamanda kalkınmanın ve büyümenin sosyal ve çevre boyutunu da göz ardı etmeyen ve bunlara özen gösteren bir model geliştirmemiz, bu konuda halkın desteğini almamız ve duyarlığını geliştirmemiz gerekiyor. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya, bir yerküre bırakmamız lazım. İklim değişikliği, iklim krizi ön plana çıkıyor ve küresel bir tehdit. Bu, vahşi sanayileşmenin ve kalkınmanın ürünü aslında. Tarihi sorumluluk, büyük ölçüde Batılı, sanayileşen ülkelerde.”

– “Bu mesele gelecek nesillerin meselesi”

İklim değişikliği nedeniyle kuraklık, su kıtlığı gibi sorunların baş göstereceği, dünyanın iklim değişikliğiyle mücadeleyi başaramaması durumunda muazzam bir göç hareketi yaşanacağı uyarısında bulunan Rende, “Bütün bunlardan, bizim bu meseleyi ne kadar önemsememiz gerektiğini ve bu konuda hükümetlerin çabalarının yeterli olmayacağını, özel sektörün, halkın desteğine ihtiyaç bulunduğunu ve bunun için de bir duyarlılık geliştirilmesi gerektiğini anlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansının çeşitli etkinlikler ve çalışmalarla bunları tekrar tekrar Türkiye'nin ve kardeş ülkelerin gündeminde tutmasının çok önemli olduğunu söyleyen Rende, şu görüşleri paylaştı:

“Bu mesele geleceğimiz, bu mesele gelecek nesillerin meselesi. Medyanın bu konulara daha çok yer vermesi gerektiğini düşünüyorum. Medya, devlet dışı aktörlerin başında yer alıyor ve giderek toplumdaki yeri güçleniyor. Halka doğru, sağlıklı bilgi sunma görevi var. 'Medya dramanın peşinde gider' diye bir İngiliz sözü vardır. Medya belki çevreyi, iklimi, ekosistemi gündeminde tutarak çok fazla kazanç sağlayamaz. Ama çok büyük bir hizmet yapmış olur. Benim arzum Türk medyasının bu konulara çok daha fazla zaman ayırması.”

– “Farkındalığı artıracaktır”

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın ise forum kapsamında “Climate Crisis and Responsibility Sharing” (İklim Krizi ve Sorumluluk) başlıklı oturumda moderatörlük yapacağı için onurlandığını ve heyecanlı olduğunu dile getirdi.

Anadolu Ajansının Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt bir kurum olduğunu ve pek çok konuda öncü çalışmalar yaptığını aktaran Açıkalın, “AA çatısı altında 'Yeşilhat' biriminin kurulması bu gerçekliğin somut halidir. Türkiye iklim değişikliğinin çok boyutlu sonuçlarına yönelik çözüm üretme konusunda hem bölgesel hem de küresel bağlamda oldukça merkezidir. AA Çevre Forumu da bu bağlamda tüm paydaşları bir araya getirmesi açısından oldukça önemli ve elbette zamanlaması da aynı şekilde çok değerlidir.” dedi.

İklim değişikliğini, insanlığın karşı karşıya olduğu en ciddi tehdit olarak nitelendiren Açıkalın, “Anadolu Ajansının gerçekleştireceği bu forum hiç şüphesiz iklim değişikliği konusundaki farkındalığı artıracaktır. Farkındalığın olmadığı bir ortamda iklim değişikliği ile mücadelenin proaktif bir tutuma dönüşmesi oldukça zor. Dolayısıyla bu forum önemli katkılar sağlayacak, yeni ve yaratıcı çözümlerin oluşmasında önemli bir platform olacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Muhabir: Berin Alpaslan Gökçe

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.