Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C
Per 21°C

Adet düzensizliği başka hastalıkların habercisi olabilir

– Medipol Çamlıca Üniversite Hastanesi Kadın Sağlığı ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zehra Tavukçuoğlu:
– “Stres ve depresyon, sigara kullanımı, yumurtalık kistleri, polikistik over sendromu, rahim ve yumurtalık kanserleri ve tiroid hormon bozuklukları adet düzensizliğine yol açabilir”

Adet düzensizliği başka hastalıkların habercisi olabilir
18 Ocak 2023 12:09
87
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Medipol Çamlıca Üniversite Hastanesi Kadın Sağlığı ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zehra Tavukçuoğlu, regl düzensizliğinin altında başka hastalıkların yer alabileceğini belirterek, stres ve depresyon, sigara kullanımı, yumurtalık kistleri, polikistik over sendromu, rahim ve yumurtalık kanserleri ve tiroid hormon bozukluklarının buna sebep olabileceğini bildirdi.

Medipol Çamlıca Üniversite Hastanesinden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Tavukçuoğlu, regl düzensizliği ile oluşabilecek hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Tavukçuoğlu, “Hormonal değişiklikler, rahimde görülen polipler myomlar, menopoz ve geçiş dönemindeki değişikliklerle, şeker hastalığı adet düzeninde değişiklik meydana getirebilir. Ayrıca stres ve depresyon, sigara kullanımı, yumurtalık kistleri, polikistik over sendromu, rahim ve yumurtalık kanserleri ve tiroid hormon bozuklukları adet düzensizliğine yol açabilir.” ifadelerini kullandı.

Tavukçuoğlu, farklı hastalıklar nedeniyle yeni kullanılmaya başlanan bazı medikal ve bitkisel ilaçların da bu düzende değişikliklere sebep olabileceğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

“Özellikle doğum kontrol haplarının yanlış kullanımı ve ertesi gün hapları ara kanamalar ve adet düzensizliğine yol açabilir. Adet düzensizliğinin altında her zaman bir hastalık yatmayabilir. Ağır egzersiz, hızlı kilo alıp verme, hava ve çevre değişimleri ve özellikle hormonal dengeyi altüst edebilen stres, adet düzensizliğine neden olan ve yaygın olarak görülen etkenlerdendir.”

Adet döngüsünün, adet kanamasının başladığı birinci günden bir sonrakinin ilk gününe kadar geçen süre olarak hesaplandığını, bu döngünün 21 ile 35 gün arasında olmasının normal olduğunu anlatan Tavukçuoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“Adet düzeninde öncelikle iki adetin başlangıcı arasındaki süre önemlidir. Bunun dışında adet kanamasının süresi, iki adet arasında ara kanama olup olmaması da adet düzensizliği açısından dikkat edilmesi gereken konulardır. Her kadının kendi bünyesine göre, belli sınırlar içinde kalacak şekilde adet döngüsü değişiklik gösterebilir. 21 gün ile 35 gün arasında, 3-7 gün uzunluğunda günde 4-5 pedi geçmeyecek kadar kanama olması normaldir. Bundan daha sık ya da seyrek, daha uzun, daha yoğun ve ara kanamaların olması durumunda adet düzensizliği düşünülebilir.”

Tavukçuoğlu, görülebilecek bu durumlarda hastanın, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Harun Bahçivan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.