Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

Ağız sütünün yeterli verilmemesi kuzuları öldürüyor

KUZULAR, KOYUNCULUK SEKTÖRÜNÜN KARLILIĞI VE İŞLETMELERİN GELECEĞİ İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR. BU SEBEPLE KUZU KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN YETİŞTİRİCİLERİN GEREKLİ İHTİMAMI VE ÖNEMİ GÖSTERMESİ İSTENİYOR. KUZULAMA ÖNCESİ VE SIRASINDA, BÖLMEDE KABA VE KESİF YEM BULUNMASININ; DİREKT OLARAK DOĞUM AĞIRLIĞI, SÜT MİKTARI, ANA-YAVRU ARASINDAKİ BAĞIN KURULMASI GİBİ KONULARLA BİRLİKTE DOĞUM SONRASI KUZU BÜYÜMESİ VE KOYUN ÖLÜMLERİNİ ETKİLEDİĞİ UZMANLAR TARAFINDAN BELİRTİLİYOR. İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ İBRAHİM SAĞLAM, DOĞUMDAN SONRA MEYDANA GELEN KUZU ÖLÜMLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN UYARILARDA BULUNDU.

Ağız sütünün yeterli verilmemesi kuzuları öldürüyor
21 Eylül 2021 16:28
705
A+
A-

SAMSUN (İHA) – Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kuzu ölümlerinin önüne geçilmesi için ağız sütünün ve beslenmenin çok önemli olduğu ifade edildi.

Kuzular, koyunculuk sektörünün karlılığı ve işletmelerin geleceği için son derece önemli rol oynuyor. Bu sebeple kuzu kayıplarının önüne geçmek için yetiştiricilerin gerekli ihtimamı ve önemi göstermesi isteniyor. Kuzulama öncesi ve sırasında, bölmede kaba ve kesif yem bulunmasının; direkt olarak doğum ağırlığı, süt miktarı, ana-yavru arasındaki bağın kurulması gibi konularla birlikte doğum sonrası kuzu büyümesi ve koyun ölümlerini etkilediği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, doğumdan sonra meydana gelen kuzu ölümlerinin önüne geçmek için uyarılarda bulundu. Hijyenin yeni doğan kuzular için büyük önem arz ettiğini vurgulayan İbrahim Sağlam, “Hijyen yeni doğan için son derece önemdedir. Bu bağlamda, hayvan kuzulamadan önce doğum bölmeleri temizlenmeli ve doğum gerçekleştiğinde de göbek kordonu 2,5-3 cm alttan kesilerek tentürdiyotla iyice dezenfekte edilmelidir. Doğum sırasında kuzu ve annesi soğuk hava cereyanından da korunmalı ve yavrunun doğumdan sonra ilk 6 saat içerisinde annesini emerek ilk süt olan ve besin değeri açısından çok kıymetli olduğu ispatlanan ağız sütünü alması sağlanmalıdır. Yetiştiricilerimizin bazıları ağız sütü ishal yapıyor diye kuzulara içermemekte ya da az içirmekte ise de bu uygulama tamamen yanlıştır. Zira eğer kuzu ağız sütünü almaz ise hastalanır ve iyi gelişemez. Kuzular bir haftalık oluncaya kadar annesiyle birlikte doğum bölmesinde kalmalı, 15’inci günden itibaren kaliteli kuru ot veya kuru yonca otu ile kuzu başlangıç yemine geçilerek bir aydan sonra da imkan varsa meraya çıkarılmalıdır” dedi.

Kuzu doğumlarının başladığının altını çizen sağlam, şunları söyledi:

“Sezon itibarı ile doğumların başlaması ile birlikte önem arz etmeye başlayan yeni doğan kuzu kayıpları, genellikle hastalık ve yetersiz bakım besleme kaynaklı olmaktadır. Şap, brusella, PPR gibi hastalıklara karşı, kuzularımız belirlenen program çerçevesinde bakanlığımızca aşılamaya tabi tutulmaktadır. Yetiştiricilerin, il/ilçe müdürlüklerimizdeki hayvan sağlığı personeli tarafından yapılan koruyucu aşılara destek vermesi ve hayvanlarını aşılatması gerekmektedir. Doğum sonrası kuzu kayıplarına başta da belirttiğimiz gibi büyük oranda yetersiz bakım besleme sebep olmaktadır. Bunda yetiştirme şekli kadar nemli, sıcak ve soğuk hava ile beslenme önemli rol oynamaktadır. Yetiştiricilerimiz, doğumdan itibaren sütten kesime kadar olan ki dönemde hayvanlarının bakım ve besleme koşullarını iyileştirerek kuzu ölümlerini ve bundan kaynaklı işletme verim kayıplarını en aza indirebileceğini unutmamalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.