Dolar 32,4757
Euro 34,9765
Altın 2.433,37
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
21°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 18°C

Artvin’de yerel tohumlar halk pazarında vatandaşlar buluştu

ARTVİN (AA) – Artvin'de, yerel tohumları gelecek kuşaklara aktararak devamlılığını sağlamak amacıyla düzenlenen “4. Yerel Tohum Takas Şenliği …

Artvin’de yerel tohumlar halk pazarında vatandaşlar buluştu
11 Ekim 2021 18:25
215
A+
A-

ARTVİN (AA) – Artvin'de, yerel tohumları gelecek kuşaklara aktararak devamlılığını sağlamak amacıyla düzenlenen “4. Yerel Tohum Takas Şenliği” ilgi gördü.

Artvin Yerel Tohum Derneğince gerçekleştirilen etkinlik kapsamında halk pazarında stant açılarak vatandaşlara yerel tohum dağıtıldı, bazılarından da yerel tohum toplandı.

Dernek Başkanı Filiz Akyüz, gazetecilere, dernek olarak gönüllülük esasına dayalı olarak yereldeki tohumların yok olmaması, gelecek kuşaklara aktarılarak devamlılığının sağlanması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

“Yerel Tohum Takas Şenliği” etkinliğinin bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiklerini belirten Akyüz, açtıkları stantta vatandaşlarla karşılıklı yerel tohum paylaştıklarını ifade etti.

Akyüz, bölgede geçmişten bugüne ekilip biçilen birçok sebze ve bitki tohumunun kendilerinde olduğunu kaydederek, özellikle yerel buğday tohumlarına yoğunlaştıklarını aktardı.

Artvin'de yerel buğday türlerinden en önemli ve değerlisinin “döl buğdayı” olduğuna işaret eden Akyüz, “6 yıldır döl buğdayı üzerine çalışmalar yapıyoruz. İki yıldır da 300 dönüm arazide bu buğdayı geleneksel yöntemlerle yetiştirip hasadını yapıyoruz. Su değirmenlerinde un haline getirip vatandaşlarımızla paylaşıyoruz.” dedi.

Akyüz, şu an itibarıyla 600 çeşit yerel tohuma sahip olduğunu, bu sayıyı daha da artırmak arzusunda olduğunu dile getirerek, etkinliğe vatandaşların ilgisinden dolayı çok memnun olduğunu söyledi.

Daha önce yapılan takas şenliğinde aldığı yerel tohumlardan patlıcan yetiştirerek pazarda satan Mustafa Altuntaş, “Geçen yıl aldığım tohumları geçtiğimiz baharda ektik. Ürünlerimizi hasat ettik. Pazarda satışını yapıyoruz. Yerel tohumdan yetiştirdiğimiz patlıcanlarımız çok lezzetli. Bu tür kaybolmaya yüz tutmuştu. Biz yeniden canlandırdık, yaşatıyoruz. Vatandaşlarımız da ürünlerimizden memnun.” diye konuştu.

Muhabir: Tayfur Murat Eğilmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.