Dolar 32,3487
Euro 34,7293
Altın 2.419,83
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 18°C

Bartın Üniversitesi akademisyenleri deprem bölgesindeki yapısal değişiklikleri anlattı

BARTIN (AA) – Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki bilimsel çalışmalarını tamamlayan Bartın Üniversitesi (BARÜ) akademisyenleri, çevrim içi toplantıda yaşanan yapısal değişikliklerle ilgili bilgi verdi.Üniversiteden yapılan açıklamaya gör…

Bartın Üniversitesi akademisyenleri deprem bölgesindeki yapısal değişiklikleri anlattı
8 Mart 2023 17:19
363
A+
A-

BARTIN (AA) – Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki bilimsel çalışmalarını tamamlayan Bartın Üniversitesi (BARÜ) akademisyenleri, çevrim içi toplantıda yaşanan yapısal değişikliklerle ilgili bilgi verdi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, BARÜ bilim insanları, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen depremlerin ardından bölgedeki çalışmalarını tamamladı.

TÜBİTAK'ın “1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Projesi” kapsamında 5 ayrı çalışmada yer alan akademisyenler, bölgeyi mühendislik ve sağlık alanlarında mercek altına aldı.

Bu kapsamda BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları Doç. Dr. Selçuk Baş ile Arş. Gör. Yaşar Erbaş, yapı ve zemin hasarları, yapı dinamiği ve deprem davranışı gibi konularda saha araştırmalarını aktardı.

– “Bilime kulak vererek güvende olmayı başarabiliriz”

Çevrim içi toplantıda söz alan Doç. Dr. Baş, uzun soluklu araştırmayla bölgedeki otoyollar ve devlet ana yollarındaki köprülerin hasar tespitlerini ve yapısal değerlendirmelerini yaptıklarını bildirdi.

Depremlerden etkilenen binalardaki hasar durumu konusunda araştırmalar yaptıklarını aktaran Baş, “Depreme dayanıklı yapıların bir felsefesi var. Bu felsefe, depremin şiddeti ne olursa olsun can kaybının olmamasıdır. Yapısal hasarlar depremin büyüklüğüne göre değişebilir ancak temel konu can kayıplarının yaşanmaması olmalıdır. Depreme dayanıklı yapısal tasarım ilkelerine uyarak ve bilime kulak vererek güvende olmayı başarabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Erbaş ise bölgede yaşanan gerçeği hiçbir zaman unutmamaları gerektiğini belirterek, “Yıkılan binalardaki insan kusurları net şekilde görülmüş ve raporlanmıştır. Bunun yanında teknik planlamalarda ve malzeme kullanımlarındaki eksiklikleri de tespit ettik. Yapılar oluşturulurken temel prensiplerden hiçbir zaman ödün verilmemesi gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Afet bölgesindeki yapılara dair fotoğrafların da gösterildiği çevrim içi konferans, soru cevap kısmının ardından sona erdi.

Proje kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili raporların gelecek günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.

Muhabir: Onur Orhan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.