Dolar 32,3576
Euro 34,7880
Altın 2.394,97
BİST 10.247,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Bartın Üniversitesinde elektrik üretebilen “akıllı” pencere sistemi geliştirildi

BARTIN (AA) – Bartın Üniversitesinde (BARÜ) geliştirilen elektrik üretebilen “akıllı” pencere sistemi patent aldı.BARÜ Proje ve Teknoloji Ofisinden öğretim görevlisi Dr. Erkan Aksoy'un çalışmaları sonucu atık polimerlerden ışıldayan filmler üretilerek…

Bartın Üniversitesinde elektrik üretebilen “akıllı” pencere sistemi geliştirildi
7 Ekim 2023 12:29
82
A+
A-

BARTIN (AA) – Bartın Üniversitesinde (BARÜ) geliştirilen elektrik üretebilen “akıllı” pencere sistemi patent aldı.

BARÜ Proje ve Teknoloji Ofisinden öğretim görevlisi Dr. Erkan Aksoy'un çalışmaları sonucu atık polimerlerden ışıldayan filmler üretilerek güneş enerjisiyle elektrik üretilebilmesini sağlayan proje tamamlandı.

Geri kazanılarak üretilen polimer kaplamanın “akıllı” pencerelere entegre edilmesiyle güneş ışığından emilen enerjinin daha uzun dalga boyuna dönüşümü sağlandı. Yoğunlaşan foton enerjinin polimer kaplama içerisinde lojistiğini esas alan sistem, Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurunun ardından tescillendi.

– “Sürdürülebilir ve temiz enerji sistemiyle kendi elektriğimizi üretebileceğiz”

Erkan Aksoy, “Atık Polimerlerden Standart Işıldayan Film Üretim Yöntemi” başlıklı projenin, Türkiye'de yerli ve milli bir ürün olarak enerji sektöründe yer alacağını söyledi.

Temiz ve sürdürülebilir bir gelecek için güneş enerjisinin faydaya dönüştürülmesinde “moleküler fotonik” teknolojilerinin önemine değinen Aksoy, şöyle devam etti:

“Bu buluş, akıllı pencere sistemlerinde güneş ışığını hasat ederek, emilen enerjinin daha uzun dalga boyuna dönüşümünü, ardından da bu yoğunlaşan foton enerjinin polimer kaplama içerisinde lojistiğini esas alan bir prototipi kapsamaktadır. Atık bir polimer türünün geri kazanımına da odaklandığımız bu çalışma, enerji üretiminin bir aracı olarak işlev görecektir. Kendi laboratuvar ortamlarımızda sentezlediğimiz yarı iletken yüksek teknoloji malzemeyi kullandık. Polimerin yüzde 99 atık malzeme olması da hem yenilenebilir hem sürdürülebilir kalkınma hedefimizi desteklemektedir. Sürdürülebilir ve temiz enerji sistemiyle kendi elektriğimizi üretebileceğiz.”

Aksoy, üretilen filmin birçok dış yüzeye, pencere sistemlerine monte edilebilir ve elektrik üretebilir olduğunu aktararak, “İleride hem ulusal hem uluslararası pazarda yer almasını hedefliyoruz. Bu noktada akademik üretkenliğimize odaklanan stratejilerle bizlere destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun'a teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

– “Fikirden ürüne giden süreçte yarınlarımıza değer katıyoruz”

BARÜ Rektörü Prof. Dr. Uzun da sadece bilgiyi aktaran değil, aynı zamanda üreten bir yükseköğretim kurumu olarak geleceğe kararlı adımlar attıklarını kaydetti.

Uzun, fikirden ürüne giden süreçte topluma ulaşan işlere imza atıp yarınlara değer kattıklarını vurgulayarak, “Bu süreçte ortak geleceğimize değer katacak enerji alanındaki çalışmaları dolayısıyla öğretim görevlisi Erkan Aksoy'u tebrik ediyorum. Yerli ve milli imkanlarla üretilen katma değeri yüksek bu ürünün kalkınma dinamiklerimize katkı sunacağına yürekten inanıyorum. Bu düşüncelerle kalite eksenli büyüme, nitelikli bilgi ve nitelikli insan gücü gibi konularda bizlere verdikleri destekler dolayısıyla YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK üyelerimize şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Esra Altınmakas

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.