Dolar 32,8568
Euro 35,3210
Altın 2.457,19
BİST 10.656,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Cum 27°C
Cts 28°C
Paz 28°C
Pts 29°C

Bayburt’ta günlük 7 bin metreküp nehir suyunu temizleyen tesis çiftçinin yüzünü güldürdü

BAYBURT (AA) – Bayburt'ta, 2017 yılından beri günlük 7 bin metreküplük nehir suyunu temizleyen atık su arıtma tesisi, Çoruh Nehri Havzası …

Bayburt’ta günlük 7 bin metreküp nehir suyunu temizleyen tesis çiftçinin yüzünü güldürdü
14 Haziran 2021 12:22
286
A+
A-

BAYBURT (AA) – Bayburt'ta, 2017 yılından beri günlük 7 bin metreküplük nehir suyunu temizleyen atık su arıtma tesisi, Çoruh Nehri Havzası'nda üretim yapan çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Bayburt Belediyesinin, “Çoruh Artık Temiz Akacak Projesi” kapsamında 2015'te, yaklaşık 15 milyon lira bedelle Kaleardı Mahallesi'nde yapımına başladığı atık su arıtma tesisi, 2 yıl sonra faaliyete geçti.

Günlük 7 bin metreküp su arıtma kapasitesine sahip tesiste, bugüne kadar yaklaşık 13 milyon metreküp nehir suyu fiziksel ve biyolojik atıklardan temizlenerek nehir yatağına bırakıldı.

Havzasındaki binlerce dönüm araziye hayat veren Çoruh Nehri'nin atıklardan temizlenmesi, bölgede ağırlıklı olarak fasulye, soğan, şeker pancarı ve mısır ile hayvanları için ot yetiştiren çiftçileri de sevindirdi.

Tesis sorumlusu kimya mühendisi Gözde Güneş, AA muhabirine, yaklaşık 5 yıldır faaliyette olan tesisin sistemli bir şekilde Çoruh Nehri'ni temizlediğini söyledi.

Tesisin günlük 7 bin metreküp kapasiteyle gece gündüz çalıştığını belirten Güneş, şöyle devam etti:

“Kademeli olarak temizleme havuzlarımız var. Su önce anaerobik havuza geliyor. Daha sonra buradan havalandırma havuzlarına aktarılıyor. Burada mikroorganizmalarla birlikte suyu temizlemeye çalışıyoruz. Daha sonra ise suyumuz çökertme havuzuna gidiyor. Orada da çöktürme işlemi yaparak tertemiz bir şekilde suyu arıtmış oluyoruz.”

Güneş, tesisin gelecek nesiller için önemli bir yatırım olduğuna işaret ederek, Çoruh Nehri havzasında çiftçilik yapan vatandaşlardan suyun temizlenmesi konusunda çok güzel geri dönüşler aldıklarını aktardı.

Tesiste bugüne kadar yaklaşık 13 milyon metreküp suyun arıtıldığını kaydeden Güneş, nehirdeki balık popülasyonunun da arttığını dile getirdi.

Dikmetaş köyünde çiftçilik yapan Abdulvahap Turan ise Çoruh Nehri'nin köyleri için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Nehirden gelen suyla yaklaşık 5 yıldır güvenle mahsullerini yetiştirdiklerini anlatan Turan, “Burası yapılmadan önce şehir merkezinden atıklar bu suya karıştığı için bizim mahsulümüzü öldürüyordu. Yakın zamanda bu tesis yapıldı ama yine de daha dikkat edilmesi lazım ki buradaki çiftçi verim alsın.” dedi.

Buğdaylı köyünden İsmail Kurt da gönül rahatlığıyla nehir suyunu kullanarak çiftçilik yaptığını ifade etti.

Muhabir: Emin Tamer Toğanaş

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.