Dolar 32,3866
Euro 34,7868
Altın 2.394,80
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

BİLGİ öğrencisi depremden etkilenenler için “mobil mutfak” tasarladı

– Kilitli bir bavul mantığı ile tasarlanan mobil mutfak, kullanıcıya yemek hazırlama, pişirme ve depolama alanı sunuyor

BİLGİ öğrencisi depremden etkilenenler için “mobil mutfak” tasarladı
10 Ağustos 2023 10:23
63
A+
A-

İSTANBUL (AA) – İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Aygül Akbulut, doğal afetlerden sonra çadırda yaşayan insanların kullanımı için mobil mutfak tasarladı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Akbulut’un Mehmet Tolga Bilgiç mentorluğunda mezuniyet projesi olarak tasarladığı ve “ResqooK” adını verdiği mobil mutfağın amacı afet bölgelerinde yaşayan insanların mutfak ihtiyacını karşılayarak çadır koşullarında yemek pişirmeyi kolaylaştırmak.

Kilitli bir bavul mantığı ile tasarlanan “Resqook” metal taşınabilir bir kutunun içinde tüm malzemelerin yer aldığı ergonomik yükseklikte üretildi.

“ResqooK”, ön kapağın tamamen çıkarılarak masa haline dönüşmesiyle kullanıcıya yemek hazırlama, pişirme ve depolama alanı sunuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Aygül Akbulut, projenin çıkış noktasının 6 Şubat’ta yaşanan depremler olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Yaşanan depremler herkes gibi beni de çok etkiledi. Depremde evini kaybedip çadırlarda barınan kişileri düşünüyordum, ‘Onlar için bir tasarımcı adayı olarak ne yapabilirim? Çadırda ev hissi nasıl sağlanabilir?’ gibi sorular projemin çıkış noktası oldu. Duygusal olarak beni çok etkileyen bu duruma bir tasarımcı adayı olarak bölgedeki insanların ihtiyaçlarına yönelerek değinmek istedim. Bana en çok ‘ev hissi’ veren mutfağı, oradaki insanlar için de tasarlamaya karar verdim. Uzun süre çadırlarda barınacak kişilere ulaşan erzak yardımlarının barınma alanlarının içinde pişirilmesini sağlayacak, ergonomik, çadır içinde kolayca kurulabilecek ve çok fazla alan kaplamayan bir pişirme, hazırlama, depolama alanı sağlamak istedim.”

Tasarımının seri üretimi için çalışmalarına devam ettiğini belirten Akbulut, olası bir afet sonrası ürünün yardım kuruluşları tarafından bölgeye ulaştırılarak çadırlarla aynı anda insanlara ulaştırılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Muhabir: Cevat Kışlalı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.