Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

BM İklim Değişikliği İcra Sekreteri Stiell’den iklim fonlarına katkı çağrısı:

– “Gelişmekte olan ülkelere sağlanan finansmanın ‘hayırseverlik’ ya da ‘kalkınma yardımı’ olduğu anlayışından uzaklaşmamız gerekiyor. Yapılan yardımların iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve adaptasyon çalışmaları için ihtiyaç duyulan bir yatırım olarak görülmesi gerekiyor”

BM İklim Değişikliği İcra Sekreteri Stiell’den iklim fonlarına katkı çağrısı:
4 Aralık 2023 18:04
69
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Sekreteri Simon Stiell, iklim kriziyle mücadele kapsamında oluşturulan fonlara daha fazla katkı beklediklerini belirterek, “Gelişmekte olan ülkelere sağlanan finansmanın 'hayırseverlik' ya da 'kalkınma yardımı' olduğu anlayışından uzaklaşmamız gerekiyor.” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Yeşil İklim Fonu programında konuşan Stiell, finansman sorununun çözülmesinin iklim eyleminin en büyük kolaylaştırıcısı olacağını, gelişmekte olan ülkelere hibe edilen fonlar sayesinde hem iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılabileceğini hem de uyum projelerinin hayata geçirilebileceğini söyledi.

Bu fonların iklim kriziyle mücadeleye hız kazandıracağını ifade eden Stiell bu kapsamda Altyapı İklim Direnci Fonu’ndaki 250 milyon dolarlık yatırımı örnek gösterdi. Stiell, “Eğer bu fon potansiyeline ulaşırsa Afrika’nın her yerinde 144 milyon kadar kişi dirençli, temiz ve güvenilir bir altyapıya sahip olacak.” diye konuştu.

Tarım, su altyapısı, enerji veya erozyondan korunma gibi onlarca farklı alana finansman sağlayan bir fonun oluşturulması ve işletilmesinin çok karmaşık olduğunu vurgulayan Stiell, bu fonların herkes tarafından desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Yapılan son açıklamalarla Yeşil İklim Fonu için bulunulan taahhütlerin 12,5 milyar dolara ulaştığı bilgisini veren Stiell, buna karşın vadedilen miktarın gelişmekte olan ülkelerden gelen talebi hala karşılayamadığını bildirdi.

Stiell, “Gelişmekte olan ülkelere sağlanan finansmanın 'hayırseverlik' ya da 'kalkınma yardımı' olduğu anlayışından uzaklaşmamız gerekiyor. Yapılan yardımların iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve adaptasyon çalışmaları için ihtiyaç duyulan bir yatırım olarak görülmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

İklim değişikliğinin küresel mesele olduğuna ve bunu küresel güney veya küresel kuzey ülkelerinin sorunları olarak ayırmanın doğru olmadığına değinen Stiell, “Hepimiz aynı su sızdıran teknedeyiz. Kimin birden fazla can yeleği varsa diğerine can yeleği sağlamak zorunda.” dedi.

Muhabir: Zülal Eser

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.