Dolar 34,5629
Euro 36,0641
Altın 3.009,09
BİST 9.447,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 7°C
Paz 6°C
Pts 8°C

Böbrek sağlığı için gereksiz ilaç kullanılmaması önerisi

GİRESUN (AA) – Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Özdem Davraz Tomar, böbrek sağlığının korunması için gereksiz ilaç …

Böbrek sağlığı için gereksiz ilaç kullanılmaması önerisi
10 Mart 2022 13:00
468
A+
A-

GİRESUN (AA) – Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Özdem Davraz Tomar, böbrek sağlığının korunması için gereksiz ilaç kullanımından kaçınılması gerektiğini belirtti.

Tomar, yaptığı yazılı açıklamada, kronik böbrek hastalığının toplum sağlığını tehdit eden bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti.

Tüm dünyada yaklaşık 850 milyon, Türkiye'de ise 9 milyondan fazla böbrek hastası bulunduğunu kaydeden Tomar, hastaların yüzde 90'ının bunun farkında olmadıklarına dikkati çekti.

Kronik böbrek hastası olan kişilerin, benzer yaş grubundaki sağlıklı insanlara kıyasla 10-20 kat yüksek ölüm riskiyle karşı karşıya bulunduklarını aktaran Tomar, şöyle devam etti:

“40 yaşından sonra böbrek kapasitesi her yıl yaklaşık yüzde bir oranında azalmaktadır. Böbrek hastalığı sinsi seyri dolayısıyla böbrek işlevinin yüzde 85-90'ı kaybedilinceye kadar herhangi bir bulgu vermeyebilir. Oysa kronik böbrek hastalığı erken dönemde tespit edilebilirse alınacak önlemler ve düzenli kontrollerle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ya da durdurulabilir.”

Tomar, basit idrar ve kan tetkikleri ile erken dönemde hastalığın tespitinin mümkün olduğunu belirterek, “Yüksek risk grubunda olan, şeker hastaları, hipertansiyonu olanlar, 60 yaş üstü kişiler, ailede böbrek hastalığı olanlar, kalp-damar hastalığı olanlar ve obezitesi olanların düzenli tarama yaptırmaları önerilir.” ifadesini kullandı.

Özdem Davraz Tomar, böbrek sağlığının korunması noktasında yapılması gerekenlerle ilgili şunları kaydetti:

“Tuz tüketimini günde 6 gramla sınırlayın. Lifli gıdalarla sebze ve meyvenin ağırlıkta olduğu bir beslenme tercih edin. Günde 2 litre su tüketin, haftanın 3 ya da 4 gününde en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapılmalı. Ağrı kesici ve gereksiz ilaç kullanımından kaçının. Doktor tavsiyesi olmadan ne olduğunu bilmediğiniz bitkisel ürünleri kullanmayın.”

Muhabir: Asena Akçay

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.