Dolar 32,3393
Euro 34,7863
Altın 2.389,22
BİST 10.235,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Bolu’da itfaiyeden karbonmonoksit zehirlenmesi uyarısı

BOLU (AA) – Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Duman, kentte etkili olan lodos nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarda …

Bolu’da itfaiyeden karbonmonoksit zehirlenmesi uyarısı
29 Kasım 2021 11:46
198
A+
A-

BOLU (AA) – Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Duman, kentte etkili olan lodos nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Duman, AA muhabirine, kış aylarının ve soğukların başladığı bu dönemde baca gazı ve şofben zehirlenmelerinin dikkat edilmesi gereken konuların başında geldiğini söyledi.

Her yıl bilgisizlik ve ihmal nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu birçok vatandaşın hayatını kaybettiğine dikkati çeken Duman, “Hava almayan, tıkalı olan baca tam yanmayı sağlamaz. Özellikle lodoslu havalarda ters esen rüzgar, sobadan çıkan gazı geriye vererek zehirlenmeye sebep olmakta. Baş ağrısı, yorgunluk hissi ve mide bulantısı gibi bulgular zehirlenmenin belirtileri arasında.” dedi.

Duman, soba yakarken dikkat edilmesi gereken kurallara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Soba aşırı doldurulmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt ya da karton, bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalı. Sönmekte olan sobaya, tutuşması güç yakıtların asla konulmaması gerekir. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. Bacalar standartlara uygun değilse, lodoslu havalarda soba yakılmamalı.”

Muhabir: Onur Orhan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.