Dolar 32,4517
Euro 34,8289
Altın 2.418,82
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C

Çay atıklarını deriye dönüştürüp ekonomiye kazandırıyorlar

– Çay fabrikalarından çıkan atıklardan birçok sektörde kullanılabilen deri ürünler imal eden girişimci Nükhet Rubin:
– “Zaten atık olmuş, doğaya bırakılacak bir ürünü biz alıp malzeme haline getiriyoruz ve tabii ki enerji kullanmamamız karbon ayak izimizi daha da azaltıyor”

Çay atıklarını deriye dönüştürüp ekonomiye kazandırıyorlar
27 Nisan 2023 12:09
78
A+
A-

İSTANBUL (AA) – BİRİZ ÖZBAKIR – Çay üretimi sonrası kalan atıkları bitkisel bazlı deri üretiminde kullanarak ekonomiye kazandıran girişimci Nükhet Rubin, doğaya bırakılacak bir ürünü malzeme haline getirdiklerini, üretim sürecinde tasarruf ettikleri enerji sayesinde de karbon ayak izini azalttıklarını belirtti.

Türkiye'de Doğu Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynaklarından olan çay bitkisi, toplanıp fabrikada işlendikten sonra kuru çay olarak tüketiciye sunulurken, bu süreçte ortaya önemli miktarda atık çıkıyor. Bu atıklar hayvan yemi olarak değerlendirilmelerinin yanı sıra artık bitki bazlı deri üretiminde de ham madde olarak kullanılıyor.

Çay atıklarını deri üretiminde değerlendiren Zamaks Metal adlı şirketin ortaklarından Nükhet Rubin, AA muhabirine, bu alanda Türkiye'deki tek firma olduklarını söyledi.

Tekstil ve aksesuar sektöründe organik ve geri dönüşümlü imalat aşamalarıyla ilgili 2001'den bu yana girişimlerde bulunduklarını, bu sayede çay derisi üretme fikrinin altyapısını da hazırlamış olduklarını anlatan Rubin, “İlerleyen dönemlerde İtalya'da imal edilen farklı bitki özlü derileri Türkiye'ye ve başka ülkelere pazarlamaya başladık. O dönemde biz de gerek Türkiye'den gerek yurt dışından bazı profesörler ile 'Beraber ne çıkarabiliriz?' diye düşündük ve onun araştırmasına girdik. AR-GE departmanının çalışmaları sonucu çay posasından olumlu sonuçlar aldık.” diye konuştu.

Ürettikleri derinin giyim ve otomotiv döşeme gibi sektörlerden talep gördüğünü ayrıca çanta, cüzdan ve kemer yapımında kullanıldığını bildiren Rubin, “Zaten atık olmuş, doğaya bırakılacak bir ürünü biz alıp malzeme haline getiriyoruz ve tabii ki enerji kullanmamamız karbon ayak izimizi daha da azaltıyor. Aynı zamanda Karadeniz'de atık olan bir ürünü alıp, Türkiye içinde imalatını yapıp, İstanbul'dan pazarlamasını yapıyoruz. Yani tamamıyla lokal bir malzeme ortaya çıkmış oluyor ve bunu dünyaya pazarlıyoruz.” sözlerini sarf etti.

– “Atıkların atığını biz alıyoruz”

Rubin, çay derisinin üretim süreci hakkında şu bilgileri verdi:

“Karadeniz Bölgesi'nde imalatı, ürün geliştirmesi olan çayımızın toplandıktan sonra kesilme ve kurutma aşaması oluyor. Kurutma aşamasından sonra ortaya çıkan atıklar var. O atıklardan aynı zamanda hayvan yemi de yapılıyor. Bu atıkların bir kısmı o sektöre veriliyor. Atıkların atığını da biz alıyoruz. Aslında gerçek atık bu ve bu atığı daha da öğüterek biz kendi bileşimimizi hazırlıyoruz. Bu bileşimin içerisinde kimyasal olmayan doğal ürünler var. O doğal ürünlerle beraber geri dönüşümlü kumaş üzerine, örneğin organik pamuktan üretilmiş ham bez üzerine, suni deri yapımı aşamasında yapıldığı gibi bir katman oluşturuyor ve bu katmanları makineler aracılığıyla kumaşın üstüne yayarak, kurutarak, renk vererek ve biyolojik polietilenle beraber bunu bitmiş deri ürün haline getiriyoruz.”

Çay derisinin yüzde 80 oranında geri dönüşümlü maddelerden imal edildiğini vurgulayan Rubin, üretim sürecinde sadece kumaş aşamasında su kullanıldığını, bunun dışında susuz bir imalat gerçekleştirdiklerini aktardı. Rubin, “Kumaşı yaparken harcanan su miktarı metre başına yaklaşık üç litre. Özellikle geri dönüşümlü polyester üretimi yapıyoruz ve orada pamukta olduğu gibi çok fazla bir su kullanımı yok.” ifadelerini kullandı.

– Hayvansal deri üretimine bir alternatif sunuyorlar

Atık miktarının azaltılmasına katkıda bulunduklarını, bunun yanı sıra hayvansal deriye alternatif bitki bazlı deri üretimiyle hayvanların zarar görmelerini de engellemek istediklerini dile getiren Rubin, ürünlerinin PETA'dan (Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler) akredite olduğu bilgisini paylaştı.

Kullandıkları malzemeler doğal olduğu için çay derisinden imal edilen ürünlerin sağlık açısından herhangi bir sorun yaratmasının mümkün olmadığını ifade eden Rubin, bitki özlü deri üretiminde yapılması gereken tüm testleri yaptıklarının da altını çizdi.

Rubin, sözlerini, “Geri dönüşümlü malzemelerin kullanılması hepimiz açısından çok önemli, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için bu tarz ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum.” diyerek tamamladı.

Muhabir: Sibel Kurtoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.