Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Açık
Samsun
30°C
Açık
Paz 26°C
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 25°C

Çene kaslarındaki ağrı, diş gıcırdatmasından kaynaklanıyor olabilir

İSTANBUL (AA) – İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hekimliği Bölümü Dr. Dt. Öğr. Üyesi Ayfer Atamer, diş sıkma veya …

Çene kaslarındaki ağrı, diş gıcırdatmasından kaynaklanıyor olabilir
15 Şubat 2022 11:56
199
A+
A-

İSTANBUL (AA) – İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hekimliği Bölümü Dr. Dt. Öğr. Üyesi Ayfer Atamer, diş sıkma veya gıcırdatmada, salgın döneminde normalin üstünde artış olduğunu belirtti.

İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, Ayfer Atamer, diş sıkma veya gıcırdatma rahatsızlıklarına ilişkin bilgi verdi.

Buriksizmin en büyük etkenlerinden birinin stres olduğunu belirten Atamer, “Sabah uyandığınızda çene kasınız veya başınız ağrıyorsa, diş sıkma yani buriksizm yaşıyor olabilirsiniz. Özellikle son yıllarda birçok alanda bizleri kısıtlayan pandemi, günlük yaşantımızdaki stresi de artırdı. Daha çok uyku halindeyken, dişlerin sıkılması veya gıcırdatılması ile medya gelen bruksizmin birçok nedeni bulunuyor. Uyku sırasında istemsiz olarak gelişen bu çene hareketi, kişinin gün içerisinde yaşamış olduğu stresten tutun da fizyolojik ve hatta alkol, sigara ve ilaç kullanımına bağlı olarak bile gelişebilir.” ifadelerini kullandı.

Atamer, buriksizmin ortaya çıkardığı çene eklemi rahatsızlıklarıyla birlikte; ağız açmada kısıtlılık, kulak önünde hissedilen ağrı ve tıkırtı sesleri, anksiyete, stres, depresyon, kötü uyku ve ağız diş sağlığı kalitesinin düşmesi gibi pek çok olumsuz etkiye de sebep olduğunu vurguladı.

Diş gıcırdatma tedavisinde diş hekimleri ve fizyoterapistlerden oluşan disiplinler arası profesyonel bir ekip ile tedavi sürecinin uygulandığını bildiren Atamer, ’’Bruksizm genellikle uyku sırasında gerçekleştiğinden dolayı hastaların bu durumun farkına varması zaman alabiliyor. Ancak kendilerinde belirti gören hastalar mutlaka bir uzman hekimden yardım almalıdır.’’ değerlendirmesinde bulundu.

Hastanın bruksizm varlığını anlayabilmesini sağlayan başlıca belirtileri sıralayan Atamer, şunları kaydetti:

“Sabahları çene kaslarında ağrı hissedilmesi. Kulağın ön taraflarında ağrı ve tıkırtı seslerinin oluşması. Ağız açıklığında kısıtlılık ve çenenin takılma hissi. Artan kas aktivitesi nedeniyle yüz şeklinde değişiklik meydana gelmesi. Baş ve boyun ağrılarının oluşması. Baş dönmesinin olması. Dişlerde aşınma ve hassasiyetin olması. Bruksizm tedavisi, dişler üzerinde oluşan problemleri çözüme kavuştururken bir diğer yandan da hastanın dişlerini gıcırdatmasına sebep olan sorunlarını tespit etmesine yardımcı olur. Bu sebepten dolayı gerekirse bruksizm tedavisine ek olarak psikolojik destek almak da oldukça önemlidir.”

Muhabir: Murat Birinci

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.