Dolar 32,5607
Euro 34,8793
Altın 2.437,16
BİST 9.712,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Az Bulutlu
Samsun
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Coğrafi işaret belgesi “Vakfıkebir külek peyniri”ne ilgiyi artırdı

TRABZON (AA) – TUĞBA YARDIMCI – Trabzon'da Vakfıkebir ilçesinin yaylalarında üretilen “Vakfıkebir külek peyniri”ne ilgi, coğrafi işaret …

Coğrafi işaret belgesi “Vakfıkebir külek peyniri”ne ilgiyi artırdı
7 Aralık 2021 04:13
194
A+
A-

TRABZON (AA) – TUĞBA YARDIMCI – Trabzon'da Vakfıkebir ilçesinin yaylalarında üretilen “Vakfıkebir külek peyniri”ne ilgi, coğrafi işaret tescil belgesi almasının ardından arttı.

Belediye Başkanı Muhammet Balta, AA muhabirine, yaklaşık 3 yıl önce coğrafi işaret tescilini aldıkları “Vakfıkebir ekmeği” ile ünlü bir ilçe olduklarını söyledi.

Vakfıkebir külek peynirinin de Türk Patent ve Marka Kurumunca Mayıs 2021'de tescillendiğini anımsatan Balta, “Biriktirilen ihtiyaç fazlası peynirler eritilip 'külek' adı verilen ahşap kaplara basılır. Sonrasında da toprağa gömülür ya da fındık kabukları içinde saklanır. Yaklaşık 6 ayın ardından olgunlaşan peynir tüketime sunulur.” dedi.

– “Külek peynirini herkesin tatmasını isterim”

Peynirin geleneksel yöntemlerle hazırlandığını anlatan Balta, “Eskiden çok daha yaygındı yaylalarda bunun üretimi. Her ne kadar kırsalda üretim azalsa da fabrika üretimi ile çoğalmış oldu. Coğrafi işaretle birlikte Vakfıkebir külek peyniri hem bir standarda kavuştu hem de adının daha fazla duyulmasını sağladı.” diye konuştu.

Balta, bu peyniri herkesin tatmasını istediğini belirterek, “Çok farklı bir tadı var, ilk başta değişik gelebilir ama alışan insanlar bundan vazgeçemezler. Yaylada bu peyniri üretenlerin müşterisi hazırdır, bir külek alırlar ve onu sezonda tüketirler. Daha siparişi yaylaya çıkmadan verirler.” ifadelerini kullandı.

İlçenin Güney Mahallesi'ndeki süt ürünleri tesisinde çalışan gıda mühendisi Burcu Memişoğlu da Vakfıkebir külek peynirinin hazırlanış aşamalarını aktardı.

Besicilerden toplanan sütün işlemlerden geçirildikten sonra mayalandığını ifade eden Memişoğlu, kırma işlemi uygulanan ürünün tamburda süzüldüğünü kaydetti.

Memişoğlu, olgunlaşma ve pişirme aşamalarından da geçirilen ürünün gramaj ve şekil verme işlemine tabi tutulduğunu, kurutma ve sarartmanın ardından da küleklere basıldığını belirtti.

Ahşap küleklere, kat aralarına bir miktar çökelek serpilerek yaklaşık 15 kilogram peynir basıldığını dile getiren Memişoğlu, 1 kilogram peynir için ortalama 10 kilogram süt kullanıldığını sözlerine ekledi.

Coğrafi işaret tescilinin ardından talebin arttığı Vakfıkebir külek peynirinin kilogramı ortalama 30 liradan satışa sunuluyor.

Muhabir: Ahmet Kayır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.