Dolar 32,9831
Euro 35,2942
Altın 2.455,55
BİST 10.640,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Per 26°C
Cum 28°C
Cts 28°C
Paz 29°C

Çorum’da Osmanlı’nın mahalle kültürü “Yitik Mirası Canlandırma” Projesi ile yaşatılacak

ÇORUM (AA) – Çorum'da Osmanlı Devleti döneminde mahalle kültürünün önemli parçalarından olduğu belirtilen sokak çeşmesi, çamaşır taşı, soku …

Çorum’da Osmanlı’nın mahalle kültürü “Yitik Mirası Canlandırma” Projesi ile yaşatılacak
16 Aralık 2021 12:37
180
A+
A-

ÇORUM (AA) – Çorum'da Osmanlı Devleti döneminde mahalle kültürünün önemli parçalarından olduğu belirtilen sokak çeşmesi, çamaşır taşı, soku (dibek) ve arsanaların (değirmen) Çorum Belediyesinin “Yitik Mirası Canlandırma Projesi” ile yeniden canlandırılacağı bildirildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, projenin uygulandığı Gazipaşa Sokak'ta inceleme yaptı.

Aşgın, Çorum'un köklü bir geçmişe ve zengin kültür hazinesine sahip olduğunu belirtti.

Kentin tarihi değerlerini yaşatmak için projeler geliştirdiklerini bildiren Aşgın, Yitik Mirası Canlandırma Projesi'nin de bu amaca hizmet ettiğine dikkati çekti.

Mahallelerin Türk kültüründe ve Osmanlı şehirlerinde sadece barınma mekanı olan yerler değil, birlikte yaşamanın, üretmenin ve paylaşmanın yuvaları olduğuna işaret eden Aşgın, “Bu amaçla köklü kültürümüzün birer yansıması olan tarihi sokak çeşmelerini, soku, arsana, çamaşır taşı gibi kültürümüzde önemli yeri bulunan ögeleri Gazipaşa Sokak’ta yeniden canlandırıyoruz. Kültürümüzde sokak çeşmeleri, sosyal hayatın ayrılmaz parçasıdır. Bilgi değiş tokuşu çeşme başlarında yapılırdı. Çamaşır taşı ya da bir diğer ismiyle tekne taşı ailenin kadın üyeleri için meşakkatli ev işlerinin değişmez odağını oluşturuyordu. Soku ve arsana, mahalle sakinlerinin ortak ihtiyaçlarını imece usulü giderdiği, insanların bir araya gelme mekanları idi. Çalışmamız tamamlandığında yitik tarihi mirası yeniden canlandırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.​​​​​​​

Muhabir: Dilek Sezen

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.