Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
26°C
Parçalı Bulutlu
Paz 26°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Çar 24°C

Dorçe Prefabrik, Katar’daki projesini Yapı Bilgi Modellemesi ile gerçekleştiriyor

İSTANBUL (AA) – Dorçe Prefabrik, Katar'da gerçekleştirdiği “Konteyner Modülleri” projesini baştan sona Yapı Bilgi Modellemesi (BIM …

Dorçe Prefabrik, Katar’daki projesini Yapı Bilgi Modellemesi ile gerçekleştiriyor
15 Aralık 2021 11:16
214
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Dorçe Prefabrik, Katar'da gerçekleştirdiği “Konteyner Modülleri” projesini baştan sona Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) kullanarak gerçekleştiriyor.

Dorçe Prefabrik ve İnşaat açıklamasına göre, söz konusu proje kapsamında 3D/4D/5D süreçleri uygulanırken, projeye ait tüm kompleksler BIM modeli ile üretildi. Bu sayede birimler arası süreç kontrol edilerek zaman ve üretimden maksimum fayda sağlandı.

Verilen bilgiye göre, teknolojinin gelişmesiyle birlikte inşaat sektörü de dijitalleşme yolunda büyük ilerlemeler kaydediyor. Geçmişte kağıtlara elle işlenen inşaat dokümanları, CAD olarak adlandırılan sistemde bilgisayar destekli çizim araçlarıyla artık kolayca bilgisayarlar üzerinden oluşturulabiliyor. Ancak bu sistem, yapıyı oluşturan elemanların sahip olduğu bilgileri transfer etmek için gerekli altyapıyı sağlayamıyor.

BIM, mimar ve mühendislere binaları ve altyapıyı daha verimli bir şekilde planlama, tasarlama, inşa etme ve yönetme imkanı sağlıyor. 3B model tabanlı bu süreç ile BIM önemli bir metodoloji haline geldi. Olası sorunları ve etkilerini görmek adına bir binayı fiziksel olarak inşa etmeden önce sanal olarak inşa etmek artık mümkün. Oluşturulan sanal model, ön tasarımdan inşaat dokümantasyonuna, tedarik ve imalattan gerçek inşaat sürecine ve hatta inşaat sonrası bina yönetimine kadar olan süreci destekliyor. Bu sayede tasarımdan yıkımına kadar tüm yaşam döngüsü de ortaya çıkıyor. Bugün BIM, yalnızca bir projeyi tasarlamak ve belgelemek için değil, aynı zamanda tüm proje katılımcıları arasındaki iletişimi güçlendirmek için de kullanılıyor.

BIM'in sunduğu faydaların ve imkanların farkına varan ABD, İngiltere ve Japonya gibi gelişmiş ülkeler artık BIM'i inşaat süreçlerinde bir zorunluluk haline getirmeye başladı. Türkiye'de de raylı sistem projelerinde BIM kullanımı zorunlu hale getirildi. Yakın gelecekte tüm kamu projelerinde BIM'in yaygın olarak kullanılacağı düşünülüyor.

Muhabir: Yıldız Taşdelen Erli

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.