Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Yağmurlu
Samsun
16°C
Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C

Ergenlerde yüksek öfke duygusu, “borderline” kişilik özelliklerinden kaynaklanıyor olabilir

İSTANBUL (AA) – İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden (İGÜ) Klinik Psikolog Dr. Öğr. Üyesi Haydeh Faraji, kişilik bozukluklarının kökenlerinin …

Ergenlerde yüksek öfke duygusu, “borderline” kişilik özelliklerinden kaynaklanıyor olabilir
27 Ekim 2022 11:01
86
A+
A-

İSTANBUL (AA) – İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden (İGÜ) Klinik Psikolog Dr. Öğr. Üyesi Haydeh Faraji, kişilik bozukluklarının kökenlerinin, çocukluk ve ergenlik döneminde oluştuğunu, “borderline” kişilik oluşumu ve bozukluğunda en önde gelen özelliklerin başında terk edilme duyarlılığı ve öfke duygusu olduğunu belirtti.

İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Faraji, borderline kişilik özelliklerinin yüksek olmasının gelecekte gelişebilecek borderline kişilik bozukluğuna işaret ettiğini ve genç bireylerde tespit edilip müdahale edilmesi durumunda ilgili sorunların yerleşik bir bozukluğa dönüşmeden çözülebileceğini kaydetti.

Faraji, kişinin kimlik duygusunda, ilişkilerinde ve davranışlarında süreğen dengesizliğin olduğu bir bozukluk olan borderline kişilik bozukluğunun; meslek hayatında, sosyal ilişkilerde işlev bozukluğu da dahil olmak üzere birçok psikososyal ve finansal soruna yol açtığını bildirdi.

Özellikle ergenlerde şiddetli borderline kişilik özelliğine sahip olmanın, yetişkinliğe geçerken becerileri olumsuz etkileyebileceğini belirten Faraji, “Borderline kişilik bozukluğunda (BKB) duygular olumsuz, yoğun ve değişkendir. Özellikle öfke, duygusal değişkenlikte kilit rol olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda borderline ergenler bir an çok mutlu görünürken, bir an sonra öfkeli, ağlamaklı ya da heyecanlı hale gelebilir, hızlı bir şekilde de sakinleşmiş hale bürünebilir. Hastalık kemikleşmeden erken yaşta öncül görünümlerinin belirlenebilmesi hastalığın bireysel ve toplumsal maliyetini düşürmede oldukça önemlidir.” ifadelerini kullandı.

– Bozukluğa en çok anksiyete bozuklukları eşlik ediyor

Haydeh Faraji, 2018'de yapılan araştırmalara göre, acil servise başvuran intihara meyilli ergenlerin yüzde 78'inde sınırda kişilik özelliği düzeylerinin önemli ölçüde yüksek olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“Borderline kişilik bozukluklarına anksiyete bozuklukları, duygudurum bozuklukları, yeme bozukluğu, alkol/madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı gibi çeşitli bozukluklar da eşlik ediyor. Bozukluğa ise en çok anksiyete bozukluğu eşlik etmekte. Aynı zamanda borderline bozukluk olan kişiler, diğer psikiyatrik bozuklukları olanlara göre daha fazla tedavi gördüğünden daha az eğitim niteliği elde ediyor. Dolayısıyla da daha fazla işsizlik sorunu ile karşılaşılıyor.”

Muhabir: Yıldız Taşdelen Erli

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.