DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

FAO kooperatif programına Şekerbank’tan finansal okuryazarlık eğitimi desteği

– Şekerbank KOBİ, Perakende ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Tuğbay Kumoğlu:
– “Gerek sahada verdiğimiz eğitimlerle gerekse Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile gerçekleştirdiğimiz teknik iş birliğiyle yürüttüğümüz çalışmalarla, özellikle kadın kooperatiflerinin bağımsız yapılarını güçlendirmeyi amaçlıyoruz”

Banner Resmi
14.01.2023
85
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Şekerbank, kırsalda kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kooperatif destek programı kapsamında kadın kooperatiflerine finansal okuryazarlık eğitimi verdi.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, kadınların kolektif üretimin bir parçası olmasını desteklemek hedefiyle kadın üretici kooperatiflerine özel kredilendirme süreçlerini hayata geçiren Şekerbank, FAO teknik iş birliğinde, kadın kooperatiflerine yönelik eğitim gerçekleştirdi.

Banka, FAO’nun 2019'da kırsal kalkınmada kadınların potansiyellerini ortaya çıkarma amacıyla hayata geçirdiği “Kooperatif Destek Programı” kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren 17 kadın liderliğindeki kooperatifi Genel Müdürlüğü’nde ağırlayarak finansal okuryazarlık eğitimi verdi.

Tüm gün gerçekleştirilen eğitim kapsamında, ilk bölümde Şekerbank uzmanları, kadın kooperatiflerinin finansman konularında bilinç düzeyini ve finansal verimliliğini artırmak amacıyla eğitim verirken, ikinci bölümde ise FAO uzmanları tarafından kooperatif üyelerine dijitalleşme, marka, tasarım ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında eğitimler verildi.

– “Kadın kooperatiflerinin bağımsız yapısını güçlendirmek istiyoruz”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şekerbank KOBİ, Perakende ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Tuğbay Kumoğlu, Kadınların iş gücüne katılarak kooperatif kurmalarının temel sebepleri arasında sosyal anlamda yetkinleşmek ve karşı karşıya oldukları zorluklar için ortak çözümler bulmak yer aldığını belirtti.

Kadınların ekonomi ve üretime aktif katılımını sağlamak amacıyla, üretici kooperatiflerine özel kredilendirme süreçleri ile Şekerbank olarak 60 üretici kadın kooperatifinin destekçisi olduklarını aktaran Kumoğlu, “Ayrıca kadınların ortak amaçlar etrafında buluşarak, üretip kazandıkları kooperatiflerin ticari faaliyetlerine devam edebilmelerini sağlamak için de finansal okuryazarlık oranlarının artırılmasını destekleyici faaliyetlerin öneminin farkındayız.

Bugüne kadar yaklaşık 1.500 kadına 'Finansal Okuryazarlık Eğitimi' sağladık ve temel finansal konularda bilgi sahibi olmalarına destek verdik. Bugün de gerek sahada verdiğimiz eğitimlerle, gerekse Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile gerçekleştirdiğimiz teknik iş birliğiyle yürüttüğümüz çalışmalarla, özellikle kadın kooperatiflerinin bağımsız yapılarını güçlendirmeyi amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

– “Hikâyesi olan güçlü markalar ile güçlü kadınlarımız yarınlara daha umutlu bakacaklar”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, kooperatif programı hakkında bilgilendirmelerde bulunarak FAO olarak yürüttükleri çalışmalarda kurumlar arası iş birliğinin önemini vurguladı.

Gıda sistemlerinin geleceği tarım sektöründeki kadınların potansiyellerini kullanabilmelerine imkan tanınmasına bağlı olduğunu belirten Selışık, şunları kaydetti:

“Kadınların konumunu güçlendirmek için kooperatifleşme modeli üzerinde yoğunlaştık. Kooperatifçiliğin temelinde olduğu üzere; desteklediğimiz kooperatiflerin özerk ve bağımsız yapısının korunması, kendi ayakları üzerinde durabilmeleri ve ticari faaliyetleri kadın odağında, kadınların öncülüğünde sürdürebilmeleri bizim için en önemli çıktılardır.

Hikâyesi olan güçlü markalar ile güçlü kadınlarımızın yarınlara daha umutlu bakacaklarına inanıyorum. FAO Türkiye olarak bu noktada kooperatiflerimizin tabiriyle ‘yollarına ışık tutmaya’ ve sahada somut çıktılar ortaya koyan programlarımızı paydaşlarımızla beraber her alanda sürdürmeye devam edeceğiz. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürler ederim.”

Muhabir: Cevat Kışlalı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.