Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 20°C
Sal 26°C

Fındığı katma değerli ürüne dönüştüren firma, enerjisini güneşten alıyor

GİRESUN (AA) – GÜLTEKİN YETGİN – Giresun'da fındık işleme tesisinin çatısına devlet desteğiyle kurulan güneş enerji sistemi, elektrik …

Fındığı katma değerli ürüne dönüştüren firma, enerjisini güneşten alıyor
8 Ocak 2022 13:25
237
A+
A-

GİRESUN (AA) – GÜLTEKİN YETGİN – Giresun'da fındık işleme tesisinin çatısına devlet desteğiyle kurulan güneş enerji sistemi, elektrik ihtiyacının yarısını karşılıyor.

Tirebolu ilçesinde faaliyet gösteren firma Tarım ve Orman Bakanlığının “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi 14. Etap Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Projesi” çerçevesinde destek aldı.

Bu kapsamda tesise 550 panelden oluşan çatı tipi güneş enerji sistemi kuruldu.

Şirketin yönetim kurulu başkanı Halil Ak, AA muhabirine, tesislerinde fındığı kırıp, işleyip katma değerli ürün haline getirdiklerini söyledi.

Sürdürülebilir tarım, çevreye ve doğaya saygının firmalarının ana prensipleri olduğunu belirten Ak, bu nedenle de yenilenebilir enerji uygulamalarına yöneldiklerini aktardı.

Ak, Tarım ve Orman Bakanlığının da desteğiyle güneş enerji sistemleriyle ilgili hibe projesinden yararlandıklarını kaydederek, “Güneş enerji sistemlerini tesislerimizden birinin çatısına uyguladık. Bu aşağı yukarı 1 milyon 300 bin liralık bir yatırım, bunun yüzde 50'si hibe. 4,5 yılda tamamı geri dönüşecek bir yatırım, bu hibe desteğiyle 2,5 yıla iniyor.” dedi.

“Pandemide enerji fiyatlarının artması, enerjiye ihtiyacın artmasıyla beraber bu yatırımın aslında isabetli olduğunu hissetmiş olduk. Bize katkısı daha fazla olacak.” ifadesini kullanan Ak, şöyle devam etti:

“Diğer tesislerimizde de çatıya güneş enerji sistemi uygulamasını yapma niyetimiz var. Hem rantabl bir yatırım olduğunu düşündüğümüz için, hem çevreyle uyumlu, hem sürdürülebilir üretimin gereklerinden olduğu için isabetli bir karar verdiğimizi düşünüyorum. Diğer sanayici arkadaşlarımıza da bunu tavsiye ediyoruz. Bu tesisimizle beraber kısa sürede 7 ton karbondioksit salımını azaltmış olduk. “

Güneş enerji sisteminin tesisin tükettiği enerjinin yarısını karşıladığını aktaran Ak, “Çatımızın alanı ancak bu kadarına uygun. Tabii ki bu maliyetlerimizi de azaltacak.” diye konuştu.

Muhabir: Bülent Karaaslan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.