Dolar 34,5366
Euro 36,0058
Altın 3.010,56
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 25°C
Çok Bulutlu
Samsun
25°C
Çok Bulutlu
Cts 7°C
Paz 6°C
Pts 9°C
Sal 11°C

Fındık Araştırma Enstitüsü “10. Uluslararası Fındık Kongresi”ne 3 bildiri sunacak

GİRESUN (AA) – Fındık Araştırma Enstitüsü, 4-9 Eylül 2022 tarihinde ABD'de düzenlenecek “10. Uluslararası Fındık Kongresi”ne 3 bildiri ile …

Fındık Araştırma Enstitüsü “10. Uluslararası Fındık Kongresi”ne 3 bildiri sunacak
29 Nisan 2022 12:12
172
A+
A-

GİRESUN (AA) – Fındık Araştırma Enstitüsü, 4-9 Eylül 2022 tarihinde ABD'de düzenlenecek “10. Uluslararası Fındık Kongresi”ne 3 bildiri ile katılacak.

Enstitü Müdürü Aysun Akar, yaptığı yazılı açıklamada, bildirilerin dünyanın dört bir tarafından gelen uzman ve akademisyenlere sözlü olarak sunulacağını belirtti.

Bu bildirilerin, fındık alanlarında yeni görülmeye başlayan güzel inci zararlısı, yeni çeşit geliştirme ve fındığın soğuğa dayanıklılığı ile ilgili çalışmaları içerdiğini vurgulayan Akar, şunları kaydetti:

“Güzel inci zararlısı, özellikle Giresun'un Tirebolu ilçesinde lokal olarak görülmektedir. Zararlı, üreticiler için henüz yeni ve bilinmediği için enstitü uzmanları bu konuda İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görev yapan teknik personele eğitim vererek, zararlının yaşam biçimini ve alınabilecek önlemleri bildirdiler. Islah alanındaki çalışma ise verimliliği yüksek fındık çeşidi elde etmek üzere yaklaşık 10 yıldır enstitünün yürüttüğü bir projedir. Soğuğa dayanıklılıkla ilgili yürütülen çalışmada da fındık genetik kaynaklar arasında soğuğa en dayanıklı olanları tespit edilmiştir. Çalışma halen devam etmektedir.”

Akar, kongrenin 4 yılda bir farklı ülkede yapıldığına işaret ederek, “En son 2017 yılında Türkiye'de yapılmış ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından organize edilmişti. Enstitümüz, ülkemizdeki kongreye de yine bildirileriyle katılmıştı. Kongrede, enstitüye teknik gezi de düzenlenmişti. Bu yılki kongrenin de başarılı geçeceğini umuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Ahmet Kayır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.