Dolar 34,4795
Euro 36,4287
Altın 2.955,56
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 8°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Fındık üreticilerine hasat sonrası bahçelerde bakım ve ilaçlama uyarısı

GİRESUN (AA) – Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta kaliteli ve verimli ürün elde edilebilmesi için hasat sonrası bahçelerde …

Fındık üreticilerine hasat sonrası bahçelerde bakım ve ilaçlama uyarısı
6 Ekim 2021 16:33
263
A+
A-

GİRESUN (AA) – Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta kaliteli ve verimli ürün elde edilebilmesi için hasat sonrası bahçelerde bakım, budama ile zararlılara karşı kültürel ve kimyasal ilaçlama yapılması gerektiğini bildirdi.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, fındıkta ekim ayının budama ve fındık filiz güvesi ile mücadele ayı olduğunu belirterek, Giresun Ziraat Odası tarım danışmanları tarafından çiftçilerin tarımsal yayımlar hakkında bilgilendirildiğini aktardı.

Hasat sonrası fındık bahçelerinde yapılması gereken kültürel bakımın önemine dikkati çeken Karan, şöyle devam etti:

“Bir önceki ay mayıs böceği mücadelesi yapılmamışsa bu ayın ortalarına kadar toprak ilaçlaması yapılabilir. Budama ve kök sürgünleri temizliği yapılabilir. Analiz için toprak örnekleri alınabilir. Külleme hastalığının görüldüğü yerlerde yere dökülen yapraklar toplanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Bahçeye verilecek gübreler, toprak ve yaprak analiz sonucuna göre hangi çeşit ve ne miktarda verileceği bilinerek uygulanmalıdır. Tüm ilaçlamalar zararlı tespit edilip belirli bir yoğunluğa ulaştıktan sonra yapılmalıdır.”

Karan, tarım danışmanları tarafından üreticilerin fındık filiz güvesine karşı bilgilendirdiğini ifade ederek, bu türün yaygın olarak görülen bir fındık zararlısı olup, sarımsı beyaz pulların hakim olduğu, ön kanatları sütlü kahverengi beyaz, arka kanatlar kahverengi gri renkte, 5-7 milimetre boyunda bir kelebek türü olduğunu kaydetti.

Söz konusu zararlının kışı fındık gözlerinin dip kısmında, püslerde ya da fındık kozalak akarının oluşturduğu kozalaklar içerisinde geçiren larvalarının mart ayından sonra fındık sürgün ve yapraklarına zarar vermeye başladığına işaret eden Karan, fındık filiz güvesine karşı mutlaka ilaçlı mücadele yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Muhabir: Asena Akçay

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.