Gelecek teknoloji ve bilimle şekillenecek
İSTANBUL (AA) – Mitsubishi Electric, Ar-Ge faaliyetlerini destekleyen bakış açısıyla alanında öncü ürün ve çözümlere imza atıyor. Şirketten …
İSTANBUL (AA) – Mitsubishi Electric, Ar-Ge faaliyetlerini destekleyen bakış açısıyla alanında öncü ürün ve çözümlere imza atıyor.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, bir asırdır olduğu gibi şimdi ve gelecekte de ileri teknolojisiyle toplumun yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen Mitsubishi Electric’in Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası kapsamında şirketin daha da iyi bir yarın yaratmak için yaptığı güncel çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Sürekli olarak değişimi hedefleyen güçlü bir irade ve tutkuyu paylaşarak daha da iyi bir yarın yaratmayı taahhüdü olarak belirleyen Mitsubishi Electric, evden uzaya kadar birçok farklı faaliyet alanında öncü teknolojiler geliştiriyor.
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de teknolojinin gelişmesi için hız kesmeden çalışan şirket; çağın ötesinde teknolojiler geliştirerek fabrika otomasyonu sistemlerinden endüstriyel ve kolaboratif ileri robot teknolojilerine, mekatronik CNC sistemlerden asansör ve yürüyen merdivenlere, klimadan taze hava cihazları ve veri merkezi soğutma sistemlerine kadar pek çok alanda öncü bir rol üstlenmeyi başarıyor.
Mitsubishi Electric, geleceğin enerji verimli şehirleri için Japonya Kamakura'daki Bilgi Teknolojileri Ar-Ge Merkezinde SUSTIE tesisini geçen yıl hayata geçirdi.
Sıfır enerjili bina uyumlu enerji tasarrufu teknolojilerinin geliştirilme ve test aşamalarını kolaylaştırma hedefiyle kurulan test merkezimizde yürütülen çalışmalarla çok daha konforlu ve enerji açısından çok daha verimli iç mekanlar oluşturmak mümkün olacak.
– “Küresel fikri mülkiyet girişimlerine çok önem veriyoruz”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, şirket olarak küresel fikri mülkiyet girişimlerine çok önem verdiklerini belirtti.
Mitsubishi Electric'in; Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün (WIPO) 2021’deki duyurusuna göre 2020 yılı uluslararası patent başvurularında Japonya'da birinci, küresel çapta ise üçüncü olduğunu ifade etti.
Saraçoğlu, bu başarıyı yeni dönemde de sürdürülebilmek ve geleceği referans alan teknolojilere imza atabilmek için yatırımlara devam ettiklerini aktardı.
Geçen yıl İsviçre merkezli WIPO GREEN teknoloji platformuna partner statüsüyle dahil olduklarını ve çevre dostu teknolojilerle açık inovasyonu desteklemeye başladıklarını hatırlatan Saraçoğlu, şunları kaydetti:
“Yerel 5G özel mobil iletişim sistemlerinin araştırma ve test gösterimleri konusunda müşteriler ve ortak şirketlerle iş birliği yapmak için şirketimizin Kamakura şehrinde bulunan Bilgi Teknolojileri Ar-Ge Merkezi’nde 5G Açık İnovasyon laboratuvarı kuruldu. Dünyanın önemli gündem konularının başında gelen korona ile ilgili yakın zamanda çok önemli bir gelişmeye imza attık. Mitsubishi Electric, Labomatica ve Perlan Technologies iş birliğiyle Polonya Bilimler Akademisi Biyoorganik Kimya Enstitüsü’nde SARS-CoV-2 tanısını hızlandırmak için AGAMEDE robotik sistemi tasarladı. Sistem, yapay zekâ ile donatılmış ileri düzey otomasyon teknolojisi sayesinde günde 15 bin örneği test etme kapasitesine sahip. AGAMEDE; yeni ilaç araştırmaları, kişiye özel kanser tedavileri ve hatta kozmetik formüller geliştirmenin yanı sıra biyoteknoloji alanında da çığır açan yenilikler için çok iyi bir fırsat sunacak.”
– “Hayatın her alanında vardız”
Şevket Saraçoğlu, daha etkin ve rahat bir toplum oluşturma hedefinin en önemli ayağının sürdürülebilirlik olduğunu ve bu kapsamda enerji verimliliğinin belirleyici bir rol üstlendiğini belirtti.
Mitsubishi Electric’in Japonya İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (AIST) ile birlikte fabrikalardaki süreçleri büyük oranda optimize eden bir teknoloji geliştirdiklerini aktaran Saraçoğlu, “Şirketimiz, Japonya’da otomatik üretim süreçlerindeki değişiklikleri öngörerek fabrika otomasyon ekipmanlarında hareket hızı gibi gerçek zamanlı ayarlamalar yapan bir yapay zeka teknolojisi hayata geçirdi. Bu teknoloji, zaman alıcı manuel ayarlamalara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak daha çevik, stabil, güvenilir ve verimli üretim süreçleri sağlıyor. Fabrika otomasyon ekipmanlarının dinamik kontrolü için yüksek hızda çıkarımlar yapan sistem, işleme yükünü de minimize ediyor.” ifadelerini kullandı.
Saraçoğlu, uçak ve uçuş güvenliğini artırmak amacıyla havalimanları için geliştirdikleri Terminal Doppler Lidar Sistemi olarak adlandırılan radar sisteminin Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) standartlarına ve tavsiyelerine uygun olduğunu bildirdi.
Radar teknolojisinin birçok hava alanında güvenliği maksimize ederek tüm hava koşullarında kullanılabildiğini aktaran Saraçoğlu, “Bunun yanı sıra enerji yönetimini sağlayan teknolojimiz sayesinde fotovoltaik ve diğer elektrik üretimi sistemlerinin verimli bir şekilde yönetilmesi ve şirket tesislerinde park halinde bulunan elektrikli araçların şarjı ve deşarjını sağlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Şirket olarak hayatın her alanında olduklarını vurgulayan Saraçoğlu, şehirlerdeki şebeke suyunun yönetimine çözüm getirdiklerini, iklim değişikliğine ve artan popülasyona bağlı olarak şehirlerdeki suyun yönetiminin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Muhabir: Murat Birinci