Dolar 34,4944
Euro 36,3655
Altın 2.965,81
BİST 9.221,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 8°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Gençlerde kalp sağlığı bilinci oluşturmak büyük önem taşıyor

– Çakmak Erdem Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Ela Kavlak:
– “Günümüzde her yaş grubunda kalp hastalıklarına rastlanabildiğinden alınabilecek basit önlemlerle bu riskleri azaltmak mümkün. Genç yaşta bu bilinci oluşturmak gelecekte kalp hastalıklarının önlenmesi açısından son derece mühim”
– “Okullarda ve gençlik merkezlerinde aktif olarak sağlıklı yaşam tarzı ve kalp sağlığı konularında bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerekiyor”

Gençlerde kalp sağlığı bilinci oluşturmak büyük önem taşıyor
10 Nisan 2023 12:13
126
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Çakmak Erdem Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Ela Kavlak, “Günümüzde her yaş grubunda kalp hastalıklarına rastlanabildiğinden alınabilecek basit önlemlerle bu riskleri azaltmak mümkün. Genç yaşta bu bilinci oluşturmak gelecekte kalp hastalıklarının önlenmesi açısından son derece mühim.” ifadelerini kullandı.

Çakmak Erdem Hastanesi'nden 10-16 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’na ilişkin yapılan açıklamaya göre, önceki yıllarda daha çok yaşlı nüfusta görülen kalp-damar hastalıkları artık gençler için de ciddi bir risk teşkil ediyor. 50’li yaşlarda sık rastlanan kalp yetmezliği vakaları artık genç yaşlı demeden herkeste görülebiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uzm. Dr. Ela Kavlak, dünya genelinde hayatını kaybetme oranlarına bakıldığında kalp ve damar rahatsızlıklarının en büyük paya sahip hastalık olduğunu belirtti.

Kavlak, diyabet, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, hipertansiyon, kötü beslenme ve obezite, hızlı yaşam koşulları, televizyon ya da bilgisayar başında uzun süre hareketsiz kalma ve durağan yaşam tarzının kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olan faktörler arasında yer aldığını bildirdi.

Kovid-19 salgınının kalp sağlığı üzerinde uzun vadede önemli rol oynayacağını ifade eden Uzm. Dr. Kavlak, “Aslında virüs yaşam tarzımızı değiştirdi. Salgın döneminde evde kalma zorunluluğumuz ve yemek tercihlerimizin karbonhidrat ağırlıklı olması, düzenli egzersiz yapamama gibi faktörler kalp ve damar hastalıkları için riskli duruma gelmemize neden oldu. Bu nedenle evde çalışıyor bile olsak mümkün olduğunca hareket etmeye ve yaşam tarzımızı sağlıklı hale getirmeye çalışmak önemli.” ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Kavlak, şunları kaydetti:

“Su tüketimini arttırmak, potasyum ve lif yönünden zengin besinleri öğünlere dahil etmek, alkol ve sigara tüketimini azaltmak, sıvı alımını yemeklerden yarım saat öncesine kadar olacak şekilde sınırlandırmak sağlıklı bir yaşam ve kalbin anahtarı. Bununla birlikte aktif bir yaşam tarzını benimsemek için her gün en az yarım saat ara vermeden tempolu yürüyüş egzersizi yapılmalı. Geceleri en az 7 saat aralıksız uyumak, yaşamımızın içindeki stresi yönetebilmek, düzenli doktor kontrollerini aksatmamak sağlıklı bir kalp ve dolayısıyla sağlıklı yaşam için atılacak önemli adımlardan.”

– “Okullarda ve gençlik merkezlerinde sağlıklı yaşam tarzı ve kalp sağlığı konularında bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı”

Kavlak, günümüzde her yaş grubunda kalp hastalıklarına rastlanabildiğinden alınabilecek basit önlemlerle bu riskleri azaltmanın mümkün olduğunu aktararak, “Genç yaşta bu bilinci oluşturmak gelecekte kalp hastalıklarının önlenmesi açısından son derece mühim. Bu nedenle okullarda ve gençlik merkezlerinde aktif olarak sağlıklı yaşam tarzı ve kalp sağlığı konularında bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerekiyor. Özellikle tütün ürünleri kullanımının zararları konusunda gençlerin bilinçlendirilmesi ve bu alışkanlıkların azaltılması için çaba gösterilmeli. Bunun yanı sıra doktor kontrollerini aksatmamak ve gerekli tetkikleri yaptırmak da kalp sağlığı için riskleri minimuma indiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Sağlıkla atan bir kalp için doğumdan itibaren yaşamın her evresinde kalbi korumaya yönelik önlemlerin alınmasını gerektiğini vurgulayan Kavlak, “Bu konuda aileler ve okuldaki eğitmenler çocuklara rol model olmalı. Kalp damar hastalıklarından korunmak için erken dönemde çocuklara nasıl beslenmesi ve spor yapılması gerektiği konusunda eğitim verilmeli, çocuklar küçük yaşlardan itibaren kalp sağlığı bilinci ile yetiştirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Kavlak, sağlığın en değerli varlık olduğunu belirterek, bu nedenle bu önerilerin hayatın bir parçası haline getirilerek sağlıklı bir kalbe sahip olunabileceğini ve sağlıklı bir yaşama adım atılabileceğini belirtti.

Muhabir: Elif Ferhan Yeşilyurt

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.