Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 5°C
Karla Karışık Yağmurlu
Samsun
5°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pts 8°C
Sal 9°C
Çar 11°C
Per 12°C

“Giresun ısırganı” coğrafi işaret tescil belgesi aldı

GİRESUN (AA) – Giresun Tarım ve Orman Müdürü Muhammed Angın, Giresun ısırganının coğrafi işaret tescil belgesi aldığını bildirdi. Angın, yaptığı …

“Giresun ısırganı” coğrafi işaret tescil belgesi aldı
6 Nisan 2022 12:53
185
A+
A-

GİRESUN (AA) – Giresun Tarım ve Orman Müdürü Muhammed Angın, Giresun ısırganının coğrafi işaret tescil belgesi aldığını bildirdi.

Angın, yaptığı yazılı açıklamada, Giresun ile özdeşleşen ısırgan bitkisinin, kurum tarafından yapılan çalışmalar sonucu Türk Patent ve Marka Kurumunca 1 Nisan'da tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldığını belirtti.

Giresun ısırganının, yörede yetişen ve Latince adı “Urtica dioica L” olan çok yıllık bir bitki olduğunu ifade eden Angın, şunları kaydetti:

“Yaprakları koyu yeşil renkli, saplı, dişli kenarlı ve yakıcı tüylüdür. Çiçekleri ise küçük yeşil renklidir. Coğrafi sınırda toprağın pH derecesinin 5-7, yıllık ortalama yağış miktarının 1500 milimetre ve nem oranının ortalama yüzde 80 olması, Giresun ısırganının mirisetin ve naringin yönünden zengin olmasını sağlamıştır.”

Angın, ısırganın sağlık açısından da birçok faydası bulunduğuna dikkati çekerek, “Yüksek antioksidan içerir. Halk arasında alerjik hastalıklara iyi geldiği, artrit ve eklem ağrısını hafiflettiği, kemik sağlığına katkı sağladığı bilinmektedir.” ifadesini kullandı.

Muhammed Angın, çorbası ve yağlı aşı yemekleri ile çayı yapılan, yöre halkı tarafından sevilen ısırganın ayrıca lif üretiminde kullanıldığını da belirtti.

Muhabir: Saniye Hülya Çorakçı Ertan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.