Dolar 32,5692
Euro 34,8277
Altın 2.495,27
BİST 9.625,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 29°C

Giresun’da “Fındık Fidancılığındaki Gelişmeler” etkinliği düzenlendi

GİRESUN (AA) – Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE), Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün (TAGEM) 30. yılını kutlamaları …

Giresun’da “Fındık Fidancılığındaki Gelişmeler” etkinliği düzenlendi
30 Kasım 2021 02:14
250
A+
A-

GİRESUN (AA) – Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE), Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün (TAGEM) 30. yılını kutlamaları çerçevesinde “Fındık Fidancılığındaki Gelişmeler” etkinliği düzenledi.

FAE bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte fidan parselleri, fidan üniteleri ve doku kültürü laboratuvarı hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

Giresun Valisi Enver Ünlü, etkinlikte yaptığı konuşmada, Doğu Karadeniz'in fındığın ana vatanı olması dolayısıyla geleneksel yetiştiriciliğin var olduğunu ve halen sürdüğünü söyledi.

Bu üretim şekli ile istenilen sayıda ve kalitede fındık fidanı elde edildiğini aktaran Ünlü, “Bugün fidan sökümü yapacağımız fidanlıkta tepe daldırma yöntemi uygulanmıştır. Bu yöntem ile 6 ay gibi kısa zamanda fidanlar elde ediyoruz. Enstitümüzde bulunan aşılı fidanlarla kurulmuş bahçe ülkemizde ilk kurulan aşılı fındık bahçesidir.” dedi.

Ünlü, doku kültürü laboratuvarında bitkiden alınan hücre ve hücre kısımlarından laboratuvar ortamında, az materyalden çok sayıda fidan elde edilebildiğini kaydeden Ünlü, “Ülkemizde fındıkta doku kültürü çalışmaları ilk olarak TAGEM enstitülerinde başlamış olup, 2019'dan itibaren Fındık Araştırma Enstitüsü kendi doku kültürü laboratuvarını kurmuş ve AR-GE çalışmalarına hız vermiştir.” diye konuştu.

FAE Müdürü Aysun Akar ise fındıkta son yıllarda gerek verimliliği artırma gerekse yeni hastalık ve zararlılar gibi gündemleri olduğunu belirterek, “Bu problemleri Bakanlığımızın ilgili birimleriyle çözdük ve bu konularda eğitim, uygulama ve araştırma faaliyetlerimiz devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda fındık fidanındaki arzın yeterli olmadığına işaret eden Akar, fidan taleplerinin artmasının temel nedenlerinden birinin bahçelerin gençleştirilmesine yönelik uygulama projelerinin artması olduğunu aktardı.

Bunun haricinde fındık zararlıları olan böceklerin neden olduğu bahçe kurumaları da yaşandığını dile getiren Akar, don olayında zarar gören yüksek rakımlı fındık bahçelerinde soğuğa daha dayanıklı fındık fidanlarının dikiminin de önem arz ettiğini vurguladı.

Aysun Akar, tüm bu sebeplerle fidan taleplerinin oldukça arttığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Fidan üretim kapasitemizi artırmak için bazı çoğaltım yöntemleri üzerinde yoğunlaştık. Doku kültürü yani laboratuvar ortamında üretim, daldırma yöntemleriyle üretim, aşılamayla üretim gibi pek çok yöntemi denedik. Bununla arasında da mevcutta en iyi başarı elde ettiğimiz daldırma yöntemiyle fidan üretimidir.”

Etkinlik sonunda yetiştirilen fidanların temsili sökümü yapıldı.

Muhabir: Asena Akçay

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.