DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

Hayvanların zorunlu aşılarını yaptırmayanlara 13 bin 934 TL para cezası

SAMSUN’DA 2020 YILI HAYVAN HASTALIKLARI İLE MÜCADELE VE HAYVAN HAREKETLERİ KONTROLÜ PROGRAMI KAPSAMINDA 10 ŞUBAT-15 MAYIS 2020 TARİHLERİ ARASINDA ŞAP VE LSD AŞILAMA PROGRAMLARI TAMAMLANACAK. KONU İLE İLGİLİ BİR AÇIKLAMA YAPAN SAMSUN TARIM MÜDÜRÜ İBRAHİM SAĞLAM, “ ŞAP HASTALIĞI, ESKİDEN BERİ BİLİNEN, ÜLKELER ARASI CANLI HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜN TİCARETİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN, BÜYÜK EKONOMİK KAYIPLARA NEDEN OLAN, ÇİFT TIRNAKLI HAYVANLARIN AKUT VE ÇOK BULAŞICI VİRAL BİR HASTALIĞIDIR. BU HASTALIĞA SIĞIR, MANDA, KOYUN KEÇİ DOMUZLARIN YANINDA YABANİ ÇİFT TIRNAKLI HAYVANLARDA DUYARLIDIR. HASTALIKTAN KORUNMADA AŞILAMA ÖNEMLİ OLDUĞUNDAN, YETİŞTİRİCİLERİMİZİN 2 AYLIKTAN BÜYÜK TÜM BÜYÜKBAŞ HAYVANLARINA ŞAP AŞISINI MUTLAKA YAPTIRMASI GEREKMEKTEDİR” DEDİ.

Hayvanların zorunlu aşılarını yaptırmayanlara 13 bin 934 TL para cezası
Banner Resmi
19.09.2021
764
A+
A-

Samsun’da ilkbahar dönemi şap aşılaması ve sığırların nodüler ekzantemi (LSD) programının başladığını duyuran Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, hayvanların zorunlu aşılarını yaptırmayanlara 13 bin 934 TL para cezası verileceği uyarısında bulundu.

Samsun’da 2020 Yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Programı kapsamında 10 Şubat-15 Mayıs 2020 tarihleri arasında şap ve LSD aşılama programları tamamlanacak. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, “Şap hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Bu hastalığa sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda duyarlıdır. Hastalıktan korunmada aşılama önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlarına Şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir” dedi.

Sığır nodüler ekzantemi aşısının 3 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlara uygulanacağını ifade eden Müdür Sağlam, “Hastalık büyükbaş hayvanlara sineklerle bulaşan, deride nodül ve yumrularla karakterize edilen, et ve süt veriminde azalma yanı sıra damızlık değerinde düşme ile beraber ekonomik kayıplara neden olan ihbarı mecburi bir durumdur. En etkin korunma yolu ise aşılama ve sineklerle mücadele yoluyla olup büyükbaş hayvan sevklerinde Veteriner sağlık raporu almak için şap aşısı ile beraber sığır nodülerekzantemi aşısı şartı aranacağından yetiştiricilerimizin mutlaka çiçek aşısı yaptırmaları gerekmektedir. 5996 sayılı ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup aksi yönde hareket edenler hakkında ilgili kanuna muhalefetten 2020 yılı için işletme başına 13 bin 934 TL idari para cezası uygulanması hükmü de yasada yer almaktadır. Yine şap ve LSD aşılarından herhangi birinin eksik olması durumunda hayvanların sevklerine müsaade edilmeyecek olup veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir” dedi.

Aşılama programlarının, il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından yürütüleceğini belirten Sağlım, “Üreticilere düşense görev ise hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için il ve ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleridir. Yetiştiricilerin LSD ve şap aşılama programına göstereceği ilgi ilimizde şap ve LSD hastalığı ile mücadelemizi kolaylaştıracaktır. Hayvan sahiplerine ve ilgililere önemle duyulur” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.