Dolar 32,6267
Euro 35,3382
Altın 2.478,69
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 29°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 30°C

İMECE uydusunun yer kesiminde Profen tarafından geliştirilen anten sistemi kullanılıyor

– Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi (MİYEG) kapsamında Profen tarafından tasarlanıp geliştirilen “Düşük Yörünge (LEO) Takip Anten Sistemi” bu alandaki ilk yerli ve milli sistem olma özelliği taşıyor

İMECE uydusunun yer kesiminde Profen tarafından geliştirilen anten sistemi kullanılıyor
19 Nisan 2023 15:03
2
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Profen tarafından geliştirilen anten sistemi, Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE'nin yer kesiminde kullanılıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, İMECE'nin veri iletimi ve platform kontrolü için Profen'in anten sistemi tercih ediliyor.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi (MİYEG) kapsamında Profen tarafından tasarlanıp geliştirilen “Düşük Yörünge (LEO) Takip Anten Sistemi”, bu alandaki ilk yerli ve milli sistem olma özelliği taşıyor. Anten sistemi, aynı zamanda Türkiye'de bugüne kadar üretilen en yüksek çaplı karbon fiber reflektöre sahip olmasıyla da dikkat, çekiyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Profen Üst Yöneticisi (CEO) Önder Havuzlu, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki ilerleyişine katkıda bulunmaktan dolayı gururlu olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“TÜBİTAK Uzay için geliştirdiğimiz anten sistemi bu alandaki dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırarak ülkemizi ekonomik ve stratejik açılardan avantajlı konuma getirecektir. Türkiye'nin uzayda daha etkin bir varlık kazanması için oldukça önemli olan bu adım aynı zamanda yaratacağı ihracat fırsatları ile Türkiye'nin yeni uzay ekonomisinden daha fazla pay almasını da sağlayacaktır.”

Havuzlu, Profen tarafından geliştirilen anten sisteminin, düşük yörünge uydularından yer gözlem verilerinin gerçek zamanlı olarak toplanabilmesi için kullanıldığını bildirdi.

Havuzlu, “Uydu takibi yapabilen yüksek hassasiyetli hareket sistemine ve uydudan gelen sinyale kitlenerek gerçek zamanlı veri iletimini sağlayabilen elektronik ekipmanlara sahip olan sistem; aşırı düşük veya yüksek sıcaklıklar, yüksek rüzgarlar ve yoğun yağış gibi zorlu koşullarda çalışabilecek şekilde tasarlandı.” ifadelerini kullandı.

– “Geniş bantta kesintisiz uydu iletişimi sağlayabiliyor”

Profen Teknoloji Üst Yöneticisi (CTO) Hakan Savaşan da bu projenin başarısıyla gurur duyduklarını aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ekibimiz, ülkemizin özel ihtiyaçlarını karşılayan bir sistem tasarlamak ve geliştirmek için çok büyük çaba sarf etti. Tamamen özgün tasarımla geliştirdiğimiz anten sistemi oldukça zorlu çevresel koşullarda, sahip olduğu yüksek başarımlı algoritmalarla otomatik uydu takibi yaparak, geniş bantta kesintisiz uydu iletişimi sağlayabiliyor. MİYEG Anten Sistemi, gelişmiş uydu iletişim sistemleri konusundaki AR-GE uzmanlığımızın ve ülkemize yenilikçi çözümler sunma konusundaki taahhüdümüzün önemli bir göstergesi.”

Muhabir: Yıldız Taşdelen Erli

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.