Dolar 32,2760
Euro 35,0255
Altın 2.474,72
BİST 10.541,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 21°C

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Cumhuriyet tarihyazımının 100 yılı” ele alındı

– Prof. Dr. Şevket Pamuk:
– “Bir tarihçi olarak arşivde bulduğunuz her şeyi doğru kabul etmemeniz gerektiğini söyleyebilirim. ‘Bu belgeler nasıl bir şeyi temsil ediyor? Nasıl kağıda geçirildi?’ bunu düşünmek gerekiyor. Tarihçi bu konuda çok hassas olmak zorunda”

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Cumhuriyet tarihyazımının 100 yılı” ele alındı
10 Mayıs 2023 11:53
64
A+
A-

İSTANBUL (AA) – İstanbul Bilgi Üniversitesi ile Tarih Vakfı'nın yeni süreli yayını Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi iş birliğiyle düzenlenen “Cumhuriyet Tarihyazımının 100 Yılı Konferansı”, alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi açıklamasına göre, santralistanbul Kampüsü'nde düzenlenen ve üç gün süren konferansta akademisyenler, Türkiye'nin Cumhuriyet dönemi tarihinin farklı dönemlerde ve ülkelerde, yer yer rakip ideolojiler veya teorik çerçevelerden alternatif kaynak çeşitleriyle nasıl yazıldığını değerlendirdi.

Konferans, “Cumhuriyet Tarihyazımının Kaynakları”, “Türkiye Dışından Cumhuriyete Bakış”, “1930-1980 Arasında Cumhuriyeti Nasıl Yazdılar?”, “Tarihyazımında Yeni Yaklaşımlar” olmak üzere dört ana başlıkta gerçekleşti.

Konferansın kapanışında Prof. Dr. İlhan Tekeli ve Prof. Dr. Şevket Pamuk'un katılımıyla “Yuvarlak Masa Toplantısı” yapıldı.

Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda konuşan Prof. Dr. Tekeli, şehir ve bölge plancısıyken tarihçiliğe nasıl ve neden geçiş yaptığının hikayesini anlattı.

Prof. Dr. İlhan Tekeli, “Tarihyazımının yöntemi nedir?” sorusunun kendisini tarih disiplinine yönlendirdiğini ifade ederek, tarihin bilgiye, belgeye, araştırmaya dayanarak tekil olarak yazılabileceği, tarihin doğru ve tek gerçek bir yorumunun olduğu konusundaki inancını nasıl sorgulamaya başladığını aktardı.

Tekeli, tarih yazıcılığı üzerine yaptığı okumalar sonucunda tarih yazımının belgelere indirgenemeyeceğini, tarihin anlatı boyutunun da önemli olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Şevket Pamuk da iktisadi süreçlerin toplumsal aktörlerle ilişkilendirilebileceğini anlatarak, iktisat tarihçiliğinin faklı tarihçilik alanlarıyla birlikte ele alınmasının önemine değindi.

Cumhuriyet dönemi iktisat tarihi yazımında yararlanılan kaynaklardan da bahseden Pamuk, özel arşivlere, firma arşivlerine, devletin yayınladığı veri ve istatistiklere ve bu kaynakların uluslararası karşılaştırmalar açısından önemine işaret etti.

Pamuk, “Bir tarihçi olarak arşivde bulduğunuz her şeyi doğru kabul etmemeniz gerektiğini söyleyebilirim. 'Bu belgeler nasıl bir şeyi temsil ediyor? Nasıl kağıda geçirildi?' bunu düşünmek gerekiyor. Tarihçi bu konuda çok hassas olmak zorunda.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.