Dolar 37,9694
Euro 43,4732
Altın 4.054,68
BİST 9.396,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 14°C
Az Bulutlu
Samsun
14°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 17°C

“Kabızlık, baş ağrısı ve depresyonun nedeni Premenstrüel Gerilim Sendromu olabilir” uyarısı

– Medical Point Gaziantep Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sedat Baylar:
– “Soruna ilişkin tedavi yöntemi olarak, prolaktin inhibitörleri, Primolut-n, B6 vitamini, diüretikler, tuzsuz ve az sıvı diyeti ve sakinleştiriciler hekim tarafından önerilmektedir”

“Kabızlık, baş ağrısı ve depresyonun nedeni Premenstrüel Gerilim Sendromu olabilir” uyarısı
4 Temmuz 2023 11:59
124
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Medical Point Gaziantep Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sedat Baylar, kabızlık, baş ağrısı ve depresyonun nedeninin Premenstrüel Gerilim Sendromu olabileceğini bildirdi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Baylar, adetten bir hafta veya 10 gün öncesinde görülen Premenstrüel Gerilim Sendromu hakkında bilgilendirmede bulundu.

Op. Dr. Baylar, sendromun sadece ovülasyonlu sikluslarda görüldüğünü ve 30 yaşın üstünde sıkça rastlanan şikayetleri kapsadığını belirterek, bu durumun kadınlarda adetten 10-12 gün önce başlayıp adetle birlikte son bulduğunun altını çizdi.

Baylar, sendrom şikayetlerinin 3 grupta toplandığını aktararak, “İlk grupta su, tuz tutulumuna bağlı şikayetlerden, karında gerginlik-şişme, ektremitelerde ödem, göğüslerde gerginlik, hassasiyet, kasıklarda ve karında ağrı olarak seyrederken, ikinci kısımda nörovejetatif şikayetler, kolay yorulma, kabızlık, baş ağrısı, idrar yanması, bulantı, psikolojik şikayetlerden ise depresyon, mizaç değişikliği, gülme-ağlama, korku-huzursuzluk, uykusuzluk ve libido artışı olarak öne çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Kabızlık, baş ağrısı ve depresyonun nedeninin Premenstrüel Gerilim Sendromu olabileceğine işaret eden Baylar, “Sendromun nedenleri ise progesteron yetersizliği ve prolaktin artışı olabilmektedir. Tedavi yöntemi olarak, prolaktin inhibitörleri, Primolut-n, B6 vitamini, diüretikler, tuzsuz ve az sıvı diyeti ve sakinleştiriciler hekim tarafından önerilmektedir.” bilgisini verdi.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.