Kaspersky’den APT trendleri raporu
– Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi Güvenlik Araştırmaları Lideri David Emm:
– “APT aktörleri sürekli olarak yeni tekniklerle ve araç setleriyle karşımıza çıkıyor. Buna ek olarak yeni tehdit aktörlerinin de ortaya çıkması, APT ortamının özellikle içinde bulunduğumuz çalkantılı zamanlarda hızla değiştiğini gösteriyor”
İSTANBUL (AA) – Kaspersky'nin en son yayınladığı Gelişmiş Kalıcı Tehditler (APT) trendleri raporu, 2023'ün ilk çeyreğinde bir dizi kampanyaya dahil olan yeni ve yerleşik aktörlerin durumunu ve APT faaliyetlerine dair hareketleri ortaya koydu.
Şirket açıklamasına göre, Kaspersky araştırmacıları, 2023'ün ilk üç ayında APT grupları tarafından dünya genelinde gerçekleştirilen siber saldırılarda kullanılan yeni araçları, teknikleri ve kampanyaları ortaya çıkardı.
APT trendleri raporu, Kaspersky'nin özel tehdit istihbaratı araştırmalarından ve önemli gelişmelere dair gözlemleri sırasında ortaya çıkan siber olaylardan derlendi.
Rapora göre, APT aktörleri, tespit edilmekten kaçınmak ve hedeflerine ulaşmak için sürekli olarak saldırıları gerçekleştirmenin yeni yollarını arıyor.
Yılın ilk çeyreğinde Kaspersky araştırmacıları, uzun yıllardır APT alanında yer alan Turla, MuddyWater, Winnti, Lazarus ve ScarCruft gibi yerleşik tehdit aktörlerinin yerinde saymadığını ve araç setlerini geliştirmeye devam ettiğini gördü.
Örneğin Turla, daha önce Tomiris tarafından kullandığı bilinen ve kendisi için nispeten sıra dışı bir araç olan TunnusSched arka kapısını kullanırken tespit edildi. Bu durum, yerleşik APT aktörlerinin oyunda bir adım öne geçmek için taktiklerini adapte etmeye ve geliştirmeye devam ettiklerini gösteriyor.
Ayrıca Trila gibi yeni keşfedilen tehdit aktörlerinin Lübnan devlet kurumlarını hedef alan kampanyaları da gözlemlendi.
APT aktörleri, devlet kurumları ve yüksek profilli hedefler gibi hedeflerin ötesine geçerek havacılık, enerji, imalat, emlak, finans, telekom, bilimsel araştırma, bilgi teknolojileri ve oyun sektörlerini de kapsayacak şekilde genişlemeye devam ediyor.
Söz konusu şirketler, ulusal önceliklerle ilgili stratejik gereksinimlere hizmet eden veya gelecekteki kampanyaları kolaylaştırmak için ek erişimlere yol açabilecek vektörler oluşturan önemli miktarda veriye sahip.
– “Üçüncü taraf yazılımları en kısa sürede güncelleyin”
Kaspersky uzmanları bu dönemde gelişmiş APT aktörlerinin Avrupa, ABD, Orta Doğu ve Asya'nın çeşitli bölgelerine odaklanan saldırılar gerçekleştirdiğine tanık oldu.
Daha önce çoğu aktör belirli ülkelerdeki kurbanları hedef alırken, artık giderek daha fazla APT grubu küresel ölçekteki kurbanları hedef alıyor.
Örneğin daha önce Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki kuruluşları hedef almayı tercih eden bir tehdit aktörü olan MuddyWater, kötü niyetli faaliyetlerini Suudi Arabistan, Türkiye, BAE, Mısır, Ürdün, Bahreyn ve Kuveyt'teki hedeflerine ek olarak Azerbaycan, Ermenistan, Malezya ve Kanada'daki kuruluşları kapsayacak şekilde genişletti.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi (GReAT) Güvenlik Araştırmaları Lideri David Emm, APT aktörlerinin sürekli olarak yeni tekniklerle ve araç setleriyle karşılarına çıktığını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Buna ek olarak yeni tehdit aktörlerinin de ortaya çıkması, APT ortamının özellikle içinde bulunduğumuz çalkantılı zamanlarda hızla değiştiğini gösteriyor. Kuruluşlar bu duruma karşı tetikte olmalı, mevcut ve yeni ortaya çıkan tehditlere karşı savunma yapmak için tehdit istihbaratı ve uygun araçlarla donatıldıklarından emin olmalıdır. Kaspersky olarak bu alandaki görüşlerimizi ve bulgularımızı paylaşarak, siber güvenlik profesyonellerinin yüksek profilli tehditlere karşı hazırlıklı olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.”
Kaspersky araştırmacıları, bilinen veya bilinmeyen tehdit aktörlerinin hedefli saldırılarının kurbanı olmamak için şunları öneriyor:
“Microsoft Windows işletim sistemini ve diğer üçüncü taraf yazılımları mümkün olan en kısa sürede güncelleyin ve bunu düzenli bir alışkanlık haline getirin. GReAT uzmanları tarafından geliştirilen Kaspersky çevrim içi eğitimiyle siber güvenlik ekibinizi en son hedefli tehditlerle mücadele edecek bilgilerle donatın. Uç nokta düzeyinde tespit, araştırma ve olayların zamanında düzeltilmesi için Kaspersky Endpoint Detection and Response gibi EDR çözümlerini kullanın.
Temel uç nokta korumasını benimsemenin yanı sıra Kaspersky Anti Targeted Attack Platform gibi gelişmiş tehditleri ağ düzeyinde erken bir aşamada tespit eden kurumsal düzeyde bir güvenlik çözümünü benimseyin. Birçok hedefli saldırı kimlik avı veya diğer sosyal mühendislik teknikleriyle başladığından, Kaspersky Automated Security Awareness Platform gibi güvenlik farkındalığı eğitimlerine başvurun ve ekibinize pratik beceriler kazandırın.”
Muhabir: Hatice Şenses Kurukız