Dolar 32,3505
Euro 34,7733
Altın 2.402,36
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Kaspersky’den “önlem alınmazsa eski çalışanlar şirketlerin dijital varlıklarına erişebilir” uyarısı

İSTANBUL (AA) – KOBİ’lerin kriz sırasındaki davranışları üzerine yapılan Kaspersky araştırmasına göre, Türkiye’deki KOBİ yöneticilerinin yalnızca …

Kaspersky’den “önlem alınmazsa eski çalışanlar şirketlerin dijital varlıklarına erişebilir” uyarısı
2 Kasım 2022 19:32
99
A+
A-

İSTANBUL (AA) – KOBİ’lerin kriz sırasındaki davranışları üzerine yapılan Kaspersky araştırmasına göre, Türkiye’deki KOBİ yöneticilerinin yalnızca yüzde 52'si eski çalışanlarının bulut hizmetlerinde depolanan verilere erişemeyeceğinden emin durumda bulunuyor.

Kaspersky'den yapılan açıklamaya göre, araştırmalara bakıldığında mevcut çalışanları elde tutma çabası salgın boyunca kuruluşların neredeyse yarısının en büyük önceliği olsa da birçok işletme zor zamanlarda maliyetleri azaltmak için işten çıkarmalara başvurmak zorunda kalabiliyor.

Kaspersky, işletmelerin işlerini ayakta tutmak için hangi taktiklere başvurduklarını ve krize karşı alınan önlemlerin beraberinde getirebileceği siber güvenlik risklerini öğrenmek için küçük ve orta ölçekli kuruluşların yönetiminde yer alan 1.300'den fazla liderle anket yaptı.

Türkiye’deki KOBİ yöneticilerinin yalnızca yüzde 52'si eski çalışanlarının bulut hizmetlerinde depolanan verilere erişemeyeceğinden emin durumda bulunuyor.

Ankete katılanların neredeyse yarısı ise eski çalışanlarının “hiçbir şekilde şirketin dijital varlıklarına erişemeyeceği” konusunda emin olamıyor. Bu da işten çıkarmaların veri güvenliği ve şirketin konumu adına ek riskler oluşturabileceği anlamına geliyor. Eski çalışanların yeni işlerinde bu verileri kendileri için toplamaları veya kötüye kullanmaları riski, patronların en büyük endişeleri arasında yer alıyor.

Anket sonuçları, çoğu yöneticinin eski çalışanların şirket verilerini yeni işverenleriyle paylaşacağından veya kendi işlerini kurmak için kullanacaklarından endişe ettiğini gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 31'inin olası bir kriz durumunda maliyetleri azaltmak için istihdamdaki azalmayı olası bir önlem olarak görmesi, bu riski daha da belirgin hale getiriyor.

Diğer popüler maliyet düşürme adımları arasında reklam, promosyon ve vasıtalar için yapılan harcamaların kısılması yer alıyor. Siber güvenlik ise liderlerin bütçeden tasarruf etmeyi tercih edeceği bir alan olarak görünmüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Bilgi Güvenliği Başkanı Alexey Vovk, şunları kaydetti:

“Yetkisiz erişim her işletme için büyük bir sorun haline gelebilir. Kurumsal veriler rakibe aktarıldığında, satıldığında veya silindiğinde şirketin rekabet gücünü etkileyebilir. Çalışanlar, kurumsal BT departmanları tarafından dağıtılmayan veya kontrol edilmeyen ‘gölge BT’ hizmetlerini aktif olarak kullandıklarında bu sorun daha karmaşık hale geliyor. Çalışan işten çıkarıldıktan sonra bu hizmetlerin kullanımı iyi yönetilmediği sürece, eski çalışanın söz konusu uygulamalar aracılığıyla bilgi paylaşmasını engelleme şansınız oldukça az.”

Kontrolsüz erişimin ve gölge BT'nin şirketinizin verimliliğini ve güvenliğini etkilememesi için Kaspersky şunları öneriyor:

“Tüm çalışanların kullanımına açık olan veri miktarını azaltın ve önemli kurumsal verilere erişebilen kişilerin sayısını kontrol altında tutun. Satılabilecek veya bir şekilde kullanılabilecek değerli bilgilere çok sayıda çalışanın erişebildiği kuruluşlarda veri ihlallerinin meydana gelme olasılığı daha yüksektir. E-posta kutuları, paylaşılan klasörler ve çevrim içi belgeler dahil olmak üzere kurumsal varlıklara erişim politikaları oluşturun, bu politikaları güncel tutun ve çalışanın şirketten ayrılması durumunda erişimlerini kaldırın. Bulut hizmetleri içindeki çalışan etkinliğinin yönetilmesine ve izlenmesine yardımcı olan, bunun için güvenlik ilkeleri uygulayan bulut erişim güvenliği yazılımı kullanın. Acil durumlarda kurumsal bilgilerin güvende kalmasını sağlamak için temel verilerinizi düzenli olarak yedekleyin.

Harici hizmetlerin ve kaynakların kullanımına ilişkin açık yönergeler sağlayın. Çalışanlar hangi araçları kullanmaları veya kullanmamaları gerektiğini ve bunların nedenlerini bilmelidir. İş için herhangi bir yeni yazılıma geçiş yaparken, BT ve diğer sorumlu rollere dair açık bir onay prosedürü olmalıdır. Çalışanlarınızı kullandıkları tüm dijital hizmetler için güçlü parolalar oluşturmaya ve parolalarını düzenli olarak değiştirmeye teşvik edin. Güvenli hesap ve parola yönetimi, e-posta güvenliği ve webde gezinmeyle ilgili temel siber güvenlik kurallarına uymanın önemini personelinize düzenli olarak hatırlatın. Bu konuda uygulanacak kapsamlı bir eğitim programı çalışanlarınızın gerekli bilgileri edinmelerini sağlarken, bunu pratik olarak uygulamalarına da olanak tanır. Kaspersky Endpoint Security Cloud gibi bulut hizmetleri üzerinde görünürlük sağlayan özel siber güvenlik hizmetleri kullanın.”

Ek masraflar olmadan işletmelerin nasıl korunacağı konusunda uygulanabilir öneriler için Budget Hub üzerinde Kaspersky Cybersecurity adresi ziyaret edilebiliyor.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin krize karşı tutumları ve taktikleri hakkında daha fazla bilgiyi ve kapsamlı rapora “https://www.kaspersky.com/blog/smb-cyber-resilience-report-2022/” adresinden ulaşılabiliyor.

Muhabir: Harun Bahçivan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.