Dolar 34,4944
Euro 36,3655
Altın 2.965,81
BİST 9.221,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 8°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Kuantum noktalar kullanılarak ucuza daha kaliteli teknolojik aletler üretilebilecek

DÜZCE (AA) – Düzce ve Erzurum Teknik üniversitelerince hazırlanan TÜBİTAK destekli projenin, kuantum noktalar (QD) kullanılarak ucuz maliyetle daha kaliteli ve kullanışlı teknolojik aletler üretilmesine olanak sağlaması bekleniyor.Üniversiteden yapılan ya…

Kuantum noktalar kullanılarak ucuza daha kaliteli teknolojik aletler üretilebilecek
5 Ocak 2023 12:23
148
A+
A-

DÜZCE (AA) – Düzce ve Erzurum Teknik üniversitelerince hazırlanan TÜBİTAK destekli projenin, kuantum noktalar (QD) kullanılarak ucuz maliyetle daha kaliteli ve kullanışlı teknolojik aletler üretilmesine olanak sağlaması bekleniyor.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Düzce Üniversitesi (DÜ) yürütücülüğünde Erzurum Teknik Üniversitesi ortaklığında hazırlanan TÜBİTAK ARDEB 1001 projesiyle “Esnek, Grafen Elektrot Tabanlı, Tamamen İnorganik, Kuantum Nokta Işık Yayan Diyot Tasarımı” çalışması yapılacak.

Yürütücülüğünü DÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Elibol'un yaptığı projenin, QD kullanılarak ucuz maliyetle daha kaliteli ve kullanışlı teknolojik aletler üretilmesine olanak sağlaması bekleniyor.

Elibol, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kuantum noktalar, benzersiz elektrik ve optik özelliklere sahip yarı iletkenlerdir. Öyle ki boyutlarına bağlı olarak enerji bant aralıklarının ayarlanabilir olması, çoklu eksiton üretebilmeleri, ucuz maliyetli üretim aşamaları yüksek stabilite özellikleri QD'leri ilgi çekici hale getirmektedir. Sahip oldukları bu avantajlar QD'lerin başlıca güneş enerjisi, ışık yayan diyot (LED), biosensör, biyolojik görüntüleme gibi birçok alanda kullanımını yaygınlaştırmaktadır. QD'lerin benzersiz özellikleri onları LED uygulamaları için de aranan materyallerden biri haline getirmiştir.”

Kuantum noktaların kullanımıyla geleceğin dünyasında giyilebilir cihazların, artırılmış gerçeklik teknolojisinin ve akıllı ev sistemlerinin yaygınlaşacağının altını çizen Doç. Dr. Elibol, “Bu bağlamda gelecekteki gösterim için esneklik, şeffaflık ve uyumluluk konusunda daha katı gereksinimler ortaya konulmuştur.” ifadesini kullandı.

Muhabir: Hülya Atakul

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.