Lise öğrencilerinin işitme engelliler için yaptığı cihaz Türkiye birincisi seçildi
– TEKNOFEST’e katılan Trabzon Merkez Fen Lisesi öğrencileri ürettikleri sistemle hem işaret dilini hem de konuşmayı yazıya dönüştürebilen cihaz yaptı
– Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Semra Müşra Bektaş:
– “TEKNOFEST’teki standımızda işaret dili pankartını gören işitme engellilerin dikkatini çekti. Cihazın çalıştığını görünce mutlu oldular”
TRABZON (AA) – DUYGU AVUNDUK – Trabzon Merkez Fen Lisesi öğrencilerinin, “İletişimde Yardımcı Sistem (İYS)” projesi kapsamında yaptığı cihaz sayesinde işitme engellilerin iletişimi kolaylaşacak.
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Semra Müşra Bektaş'ın danışmanlık yaptığı, 12'nci sınıf öğrencileri Şevval Hüma Küçük ve Kaan Gedikli'den oluşan “Minoris” isimli takım, işitme engellilerin yaşamlarını sürdürürken karşılaştıkları iletişim probleminin önüne geçebilmek amacıyla İYS'yi üretti.
Bektaş ve öğrencilerinin yaklaşık iki yılda hazırladıkları yazılım, cihazın üzerindeki kamera aracılığıyla hem işaret dilini hem de konuşmaları yazıya dönüştürerek iki taraf arasındaki iletişim sorununun önüne geçiyor.
Takım, bu yıl İstanbul'da düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde “Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması”nda lise seviyesi kategorisinde Türkiye birinciliği elde etti.
– Cihaz çift taraflı iletişim sağlıyor
Bektaş, AA muhabirine, daha önce görme engellilere yönelik yaptıkları projeyle TEKNOFEST'e katıldıklarını ve edindikleri kazanımlarla İYS'yi ürettiklerini söyledi.
İşitme engellilerin en büyük problemleri olan iletişim sorunu üzerine araştırmalar yaptıklarını belirten Bektaş, engelli bireylerle de görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Bektaş, kamera yardımıyla işaret dilini ve konuşmayı algılayarak yazıya dönüştüren cihazı tasarlamaya karar verdiklerini anlatarak, “Elektronik malzemeleri cihazın içine yerleştirdik. Kodlama ve programları yazarak öğrencilerimle birlikte yaptık ve sonunda amacımıza ulaştık. Cihaz şu anda çalışıyor, hem işaret dilini hem de sesi algılayarak yazıya dönüştürerek çift taraflı iletişim sağlıyor.” dedi.
TEKNOFEST'te 98 puan aldıklarının altını çizen Bektaş, şunları kaydetti:
“Türkiye birincisi olmak bizim adımıza, okulumuz ve ilimiz adına oldukça gurur vericiydi. TEKNOFEST'teki standımızda işaret dili pankartını gören işitme engellilerin dikkatini çekti. Cihazın çalıştığını görünce mutlu oldular. Kendileri için yararlı ve etkili olacağını düşündüler. Geri dönüşler de bizi çok mutlu etti. Onların hayatlarını kolaylaştıracak bir cihaz geliştirmek, birinci olmaktan daha çok mutlu etti bizi.”
Bektaş, standa gelen bir öğretmenin, işitme engelli öğrencisi ile iletişimde yaşadığı sorunları anlattığını belirterek, “Meslektaşım, 'Keşke benim sınıfımda böyle bir cihaz olsa ve o öğrenciye ulaşarak bir şeyler katabilsem' dedi. Buradan yola çıkarak cihazımızı geliştirerek, okullarda, devlet kurumlarında, hastanelerde, restoran gibi özel alanlarda da kullanılabilmesini istiyoruz. Engelli bireylerin daha çok sosyalleşmesini ve hayatlarını olumlu yönde etkilemelerini istiyoruz.” diye konuştu.
İşitme engellilerin cihazlarının birbirinden farklı olduğunu, bu nedenle de cihazın herkese hitap edebilmesini amaçladıklarını vurgulayan Bektaş, “Kullandıkları birçok cihaz var ancak her işitme engelli bireye hitap etmiyor. Çıkış noktamız da buydu. Her işitme engelli bireye hitap edecek bir cihaz tasarlamak istedik ve başardık.” ifadelerini kullandı.
– Öğrenciler, cihazın işitme engellilere sağlayacağı katkı dolayısıyla mutlu
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Şevval Hüma Küçük, cihazın takım çalışmasıyla ortaya çıktığını anlatarak, “Projeyi yaparken herhangi bir umutsuzluğa kapılmadık. Derece bekliyorduk çünkü bunun için savaşıyorduk. Aldığımız sonucu öğrendiğimizde de 2 yıllık emeğimizin karşılığını aldığımız için tatmin olduk.” dedi.
Takımda yer alan Kaan Gedikli ise yaklaşık 4 yıldır TEKNOFEST'teki yarışmalarda görev aldığını, işitme engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak cihazı yaptıkları için duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Gedikli, işitme engellilerin yanlarında taşıyabilecekleri cihaz sayesinde günlük yaşamlarında bir çevirmenleri olacağını ifade ederek, “Daha rahat iletişim kurabilecekler, bu da onların hayat kalitesini artıracak.” diye konuştu.
Muhabir: Murat Aslan