Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 19°C

Omsan Logistics’in tren işletmeciliği hakkı 5 yıl daha uzatıldı

– Omsan Logistics Genel Müdürü Cömert Varlık:
– “Aldığımız bu belgeyle daha da büyüyerek önümüzdeki yıllarda da demir yolu taşımacılığının yaygınlaştırılmasına ve karbon emisyonu salınımının azaltılmasına önemli katkılarda bulunarak sürdürülebilirlik anlamında hem ülkemize hem de dünyaya fayda sağlamayı sürdüreceğiz”

Omsan Logistics’in tren işletmeciliği hakkı 5 yıl daha uzatıldı
30 Aralık 2022 11:19
86
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Omsan Logistics’in, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Türkiye’deki ulusal demir yolu hatlarında işletmecilik yapılabilmesine olanak sağlayan Demiryolu Emniyet Yönetim Sistemi (DEYS) belgesinin süresi 5 yıl daha uzatıldı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin ilk özel tren işletmecisi unvanına sahip olan Omsan Logistics, “yeşil taşımacılık” olarak nitelenen demir yolu taşımacılığında geçen yıl Türkiye’de demir yolu ile gerçekleştirilen taşımalardaki payını yüzde 15’e çıkartarak özel firmalar içinde lider konuma geldi.

Omsan Logistics’in, Türkiye’de tren işletmeciliği yapabilmek için alınması zorunlu olan DEYS belgesinin süresi 5 yıl daha uzatıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından denetlenen DEYS, tüm demir yolu işletmecilerinin emniyetli çalışmasını sağlayan, tehlikelerin azaltılmasına, risklerin düşürülmesine yönelik önlemlerin sistematik olarak belirlenmesini ve buna göre kuralların, talimatların, süreçlerin devamlı takip edilerek revize edilebilmesini imkan tanıyan organizasyonel yapı olarak tanımlanıyor.

– “Hedefimiz demir yolu taşımacılığında daha da büyümek”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Omsan Logistics Genel Müdürü Cömert Varlık, lojistik sektörünün köklü oyuncularından birisi olarak, “yeşil taşımacılık” kavramının odağında bulunan demir yolu taşımacılığını kendileri için stratejik büyüme alanı belirlediklerini kaydetti.

Omsan Logistics’in son yıllarda demir yolu taşımacılığının hizmet portföyündeki ağırlığını giderek artırdıklarını belirten Varlık, “Geçtiğimiz yıl Türkiye’de demir yolu ile yapılan toplam taşımaların yüzde 15’ini gerçekleştirerek, demiryolu taşımacılığı yapan özel firmalar içinde lider konuma yerleştik. Bugün 15 adet lokomotif ve 400’den fazla vagondan oluşan filomuzla bu alanda müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

– “Tren taşımacılığı karbon salınımını azaltıyor”

Varlık, özellikle AB Yeşil Mutabakatı ile son dönemde lojistik firmalarının hayata geçirdiği emisyon azaltımına katkı sağlayan projelerin büyük önem kazandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Dijital Karbon Ayak İzi Hesaplama uygulaması aracılığıyla yapılan hesaplamalara göre, 2021’de gerçekleştirdikleri operasyonlarda demir yolu hattı kullanımı ile 2 milyon 220 bin 154 ağacın dengeleyebileceği karbon salımına eşdeğer tasarruf sağladık. Gelecek dönemde özellikle 'yeşil taşımacılık' tarafında yatırımlarına hız vereceğiz. Türkiye’nin demir yolu tren işletmeciliği yetki belgesine sahip ilk özel tren işletmecisi unvanını taşıyoruz. Aldığımız bu belgeyle daha da büyüyerek önümüzdeki yıllarda da demiryolu taşımacılığının yaygınlaştırılmasına ve karbon emisyonu salınımının azaltılmasına önemli katkılarda bulunarak sürdürülebilirlik anlamında hem ülkemize hem de dünyaya fayda sağlamayı sürdüreceğiz.”

Verilen bilgiye göre, DEYS sertifikası, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 5 yıllık sürelerde veriliyor. Bakanlığın yayınladığı ulusal/uluslararası yönetmelik ve prosedürlere uyum sağlayan firmalar DEYS sertifikası almaya hak kazanıyor.

Bakanlık, sertifika süresi içerisinde her yıl denetimler düzenliyor. Denetimler sırasında DEYS ile ilgili eksik görülen noktalar firmalara bildiriliyor. Bir sonraki yıl denetimlerde eksik görülen noktaların tamamlanıp tamamlanmadığına bakılıyor.

DEYS Türkiye’de, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ve İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) dışında sadece 3 özel firmada bulunuyor.

Muhabir: Harun Bahçivan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.