Dolar 32,5518
Euro 34,8868
Altın 2.430,33
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 29°C
Az Bulutlu
Samsun
29°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C

Otizmli görme engelli genç uygulama okulu sayesinde sosyalleşiyor

DÜZCE (AA) – Düzce'nin Gölyaka ilçesinde ailesinin desteğiyle yaşamını sürdüren 17 yaşındaki otizmli görme engelli Abdullah Kovan, Özel …

Otizmli görme engelli genç uygulama okulu sayesinde sosyalleşiyor
12 Ocak 2022 17:47
154
A+
A-

DÜZCE (AA) – Düzce'nin Gölyaka ilçesinde ailesinin desteğiyle yaşamını sürdüren 17 yaşındaki otizmli görme engelli Abdullah Kovan, Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda aldığı eğitimle sosyal hayata kazandırılıyor.

Mehmet ve Nazan Kovan çiftinin doğuştan görme engelli olarak dünyaya gelen çocukları Abdullah'a, 3 yaşındayken ileri düzey otizm tanısı konuldu.

İçine kapanık halde yaşayan Abdullah'ın ailesi, çocuklarının sosyalleşmesi için pilot okul olarak gösterilen Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu yöneticilerine durumu anlattı.

Okul müdürü Talha Aydoğan tarafından oluşturulan özel sınıfta öğretmenleri nezaretinde eğitim alan Abdullah, okulunun desteğiyle sosyal hayata kazandırılmaya çalışılıyor.

Anne Nazan Kovan, AA muhabirine, Abdullah'ın görme engelini ışıklara tepki vermeyince 3 aylıkken fark ettiklerini söyledi.

İleri düzey otizmli olduğu için çocuğunun hiçbir ihtiyacını karşılayamadığını anlatan Kovan, “Çevremizde de vardı, onlardan görüyordum ama o çocuklar kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Abdullah karşılayamıyor, zihinsel engeli de var. Duyması çok güzel. Abdullah'ı hepimiz evde bebek gibi seviyoruz.” dedi.

– “Evde kapalı durmaktansa okula gitmek iyi”

Abdullah'ın arabada gezmeyi çok sevdiğini dile getiren Kovan, okula başladığından bu yana büyük değişimler olduğunun altını çizdi.

Kovan, “Okuldaki eğitimi çok iyi. Burada eğitim almasaydı, bizim durumumuz daha da kötü olabilirdi. Abdullah, evde kapalı kalacaktı. Allah razı olsun buradaki öğretmenlerden. Okula geldiğimizde bize ve çocuğumuza değişiklik oluyor. Okulu biliyor, okula gidelim dediğim zaman yataktan kalkıyor ve fırlıyor. Bu durum çok iyi bizim açımızdan.” diye konuştu.

Özel çocuğu olan ailelere tavsiyelerde de bulunan Kovan, “Evde kapalı kalmamalarını öneriyorum. Burası çok güzel, her türlü imkanı sağlıyorlar. Çok memnunuz, okula gelsinler. Evde kapalı durmaktansa okula gitmek iyi. Evde içimize kapanıyorduk, millete yakınıyorduk. Şu anda okula geliyoruz ve her şeyi unutuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Tayfur Murat Eğilmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.