Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

Otizmli radyo programcısı engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturuyor

– Türkiye’nin ilk ve tek otizmli radyo programcısı Muhammed Emirhan Güngör:
– “Sadece 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde değil, her gün anlaşılmalı ve ötekileştirilmemeliyiz. Ben bunu insanlara anlatmaya çalışıyorum”
– “Çok ayrımcılığa uğradım, hala uğramaya devam ediyorum. Otizm denilince insanların aklına ‘Bize zarar verebilir’ düşüncesi geliyor”

Otizmli radyo programcısı engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturuyor
22 Eylül 2023 12:09
67
A+
A-

İSTANBUL (AA) – ŞULE ÖZKAN – Türkiye'nin ilk ve tek otizmli radyo programcısı Muhammed Emirhan Güngör, “İnsanlar bizi fark etsin ve fırsat versin. Fırsat verildikçe neler yapabildiğimizi görecekler. Engelliler ve otizmliler bir gün değil her gün hatırlanmalı.” dedi.

Güngör, AA muhabirine, otizmli birey olarak radyo programcılığı hayalini gerçekleştirmesini ve engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturma çabasını anlattı.

Kocaeli'de dünyaya gelip büyüdüğünü belirten Güngör, küçüklüğünden bu yana basın sektörünü yakından takip ettiğini söyledi.

Güngör, “çok yaramaz ve hiperaktif” bir çocuk olduğunu aktararak, “Otizmli olduğumu, küçük yaşlarda dosyaları karıştırırken sağlık raporuma denk gelince öğrendim. Daha önce ailem bana söylememişti. Herhalde söylemek istemiyorlardı. Çocukken çok yaramazdım ama televizyon ve gazeteye ilgim vardı. Beş yaşından beri radyo dinliyorum. Çocukluğumdan lise dönemime kadar her hafta sonu koşa koşa gazete almaya giderdim.” diye konuştu.

– “Programda engelli bireylerin sorunlarına çözüm aramaya çalışıyorum”

Bazılarının otizmli olduğu için kendisini dışlayıp ötekileştirdiğini dile getiren Güngör, “Sadece 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde değil, her gün anlaşılmalı ve ötekileştirilmemeliyiz. Bunu insanlara anlatmaya çalışıyorum.” ifadesini kullandı.

Güngör, Kocaeli'deki bir radyoda yaklaşık 2 yıldır “Engelsiz Yaşam” adında program sunduğundan bahsederek, şöyle devam etti:

“Bu programda engelli bireylerin sorunlarına çözüm aramaya çalışıyorum. Sağlık sektöründen veya sivil toplum kuruluşlarından uzman isimlerle engelli yaşama dair konuşuyoruz. Çok olumlu tepkiler aldım. İnsanlar programımı severek dinliyor. Hedeflerim arasında ulusal radyo ve televizyon kurumlarında çalışmak var. Staj yaparak tecrübe kazanmak istiyorum ve bir müzik programı yapmak istiyorum.”

– “Otizmli olduğum için geçiştirdiklerini düşündüm”

Özellikle lise döneminden sonra ayrımcılık ve ötekileştirme yaşadığının altını çizen Güngör, “Ayrımcılığa çok uğradım, hala daha uğramaya devam ediyorum. Otizm denilince insanların aklına 'Bize zarar verebilir' düşüncesi geliyor. Bize farklı bakılıyor.” şeklinde konuştu.

Güngör, ailesinin radyocu olmasını gelir elde etmekte zorlanabileceği düşüncesiyle istemediğini anlatarak şunları kaydetti:

“Radyoculuktan önce 2 sene başka işlerde çalıştım. Bir lokantada garsonluk deneyimim oldu. Daha sonra pişmaniye fabrikasında çalıştım. İşten çok sıkılmıştım, 'artık hayatımın işini yapmalıyım' diye düşünüyordum. Radyocu olabilmek için pişmaniye fabrikasından kaçtım. İzmit'teki radyolara gittim ama programcı almadıklarını söylediler ancak otizmli olduğum için geçiştirdiklerini düşündüm. Sonunda Türk halk müziği çalan bir radyo beni kabul etti. Orada radyo programlarının nasıl yapıldığını öğrendim. 25 Mayıs 2019'da Türkiye'nin ilk ve tek otizmli radyo programcısı oldum.”

– “Otizmli bireyler beni örnek alıyor”

Çevresinin geniş olduğunu ancak yeni bir insanla tanıştığında kendisine karşı ön yargı hissettiğini belirten Güngör, “İnsanlar bizi fark etsin ve fırsat versin. Fırsat verildikçe neler yapabildiğimizi görecekler. Engelliler ve otizmliler bir gün değil her gün hatırlanmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

Radyo ve televizyon alanında çalışmak isteyen otizmli bireylere örnek olan Güngör, sözlerini şöyle tamamladı:

“Engellilerle ilgili farkındalık oluşturmak için programlar yapıyoruz. Özel gereksinimli bireylerin aileleri bana yazıyor. 'Bizim oğlumuz da otizmli, sizi görünce gururlanıyoruz.' diyorlar. Benden öneriler almaya çalışıyorlar, onların sayesinde bu kadar etkin bir şekilde çalışıyorum. Otizmli bireyler beni örnek alıyor. Bu konuda ilk ve tekim ama inşallah her alanda çalışan otizmli bireylerin sayısı artar.”

Muhabir: Ahmet Kayır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.