Dolar 34,4795
Euro 36,4287
Altın 2.955,56
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 8°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Prof. Dr. Meltem Tor’dan akciğer kanseriyle mücadelede “sigarayı bırakma” çağrısı:

ZONGULDAK (AA) – Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor …

Prof. Dr. Meltem Tor’dan akciğer kanseriyle mücadelede “sigarayı bırakma” çağrısı:
26 Kasım 2021 00:10
241
A+
A-

ZONGULDAK (AA) – Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra akciğer kanseri riskinin yüzde 50 oranında azaldığını belirtti.

Tor, gazetecilere, 2020 yılı verilerine göre Türkiye'deki yeni kanser vakalarının yüzde 17.6'sının akciğer kanser vakaları olduğunu anlattı.

Akciğer kanserinde sigaranın en önemli nedenlerden biri olduğunu dikkati çeken Tor, her 10 akciğer kanseri vakasının 8'i sigarayla bağlantılı olduğunu ifade etti.

Hiç sigara içmeyenler veya sigara içmeyi bırakmış olanlara göre mevcut sigara içen kişilerde yeni akciğer kanseri vakası görülme oranı daha yüksek olduğunu vurgulayan Tor, “Sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra akciğer kanseri riskinin yüzde 50 oranında azaldığı görülmüştür. Tütün kontrol programlarının her seviyede uygulanması, benimsenmesi ve kurallara uyulması son derece önemlidir.” dedi.

Tor, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı iller hava kirliliği konusunda riskli konumda. Bunların başında da Zonguldak yer almakta. Bölgemizde kronik solunum yolu hastalıklarının sık görülmesi, çevrede demir çelik ve kömür endüstri alanlarının bulunması, termik santrallerin olması nedeniyle bu bölgede yaşanan ciddi hava kirliliğinin yaşanması ve madencilerde kronik hava yolu hastalıklarının yüksek oranda olması nedeniyle solunum hastalıklarından ve akciğer kanserinden ölümler de yüksek seyretmektedir.

Türkiye'de erkeklerde sigara içiminin daha yoğun olması nedeniyle akciğer kanseri vakalarının da daha sık görüldüğünü ancak kadınlarda da vaka sayısının artış eğiliminin dikkat çekici olduğunu dile getiren Tor, “Akciğer kanseri maalesef sinsi bir hastalık. Hastalar doktora geç başvuruyorlar. Vakaların yüzde 87’si ileri evre veya metastatik dediğimiz son evre hastalar.” ifadesini kullandı.

Muhabir: Erdinç Aksoy

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.