Dolar 32,2512
Euro 35,0803
Altın 2.464,90
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Safranbolu Belediyesi, bu yıl 500 gram safran üretmeyi hedefliyor

KARABÜK (AA) – Safranbolu Belediyesi, ilçeye adını veren safranın üretimini geliştirmek için 2,5 dönüm arazide yaptığı ekimle 500 gram safran …

Safranbolu Belediyesi, bu yıl 500 gram safran üretmeyi hedefliyor
6 Nisan 2022 20:13
281
A+
A-

KARABÜK (AA) – Safranbolu Belediyesi, ilçeye adını veren safranın üretimini geliştirmek için 2,5 dönüm arazide yaptığı ekimle 500 gram safran elde etmeyi planlıyor.

Boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığı için “mucize bitki” olarak da adlandırılan safran bitkisi, ilçede 49 çiftçi tarafından 55 dekarlık alanda yetiştiriliyor ve her yıl yaklaşık 35 kilogram ürün alınabiliyor.

Belediyenin verim ve kaliteyi artırmak üzere 2,5 dönüm alanda yaptığı ekim sonucu bu yıl 500 gram ürün elde edilmesi bekleniyor.

Belediye Başkanı Elif Köse, yaptığı açıklamada, her yıl ağustos ayında soğanı dikilen, 30 santimetreye kadar uzayabilen, mor renkli, güzel kokulu çiçekler açan safranın ekim-kasım aylarında toplandığını belirtti.

Türkiye'deki safran çeşidinin, diğer ülkelerde üretilenlere göre sertlik, renk ve aroma bakımından farklılık gösterdiğini aktaran Köse, 2014 yılında yapılan çalışmalarla ürünün “milli bitki” unvanını aldığını aktardı.

Köse, safranların şu anda yavrulama döneminde olduğunu bildirerek, “Hasat, ekim ayında yapılacak ve bu hasattan 500 gram ürün almayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar ürettiğimiz safranları, Safranbolu kıtırımızın üretiminde ve fuarlara götürerek tanıtımda kullandık. Daha çok ürettiğimizde satışına da başlayarak, gelir elde eder durumda olacağız.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Şükran Yücel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.