Dolar 32,4751
Euro 34,9428
Altın 2.437,44
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Az Bulutlu
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 18°C

Sanayideki sürekliliğin sağlanmasında sigorta önemli yer tutuyor

– Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı:
– “Deprem felaketinin ardından afet bölgesindeki çalışmalar kapsamında, sanayi bölgesindeki hasar tespit çalışmaları ve ödemelerinin ivedilikle gerçekleştirilmesi, ekonominin ve sanayinin sürekliliğinin sağlanması için destek verilmesi büyük önem arz etmekte”
– “Zorunlu olan poliçelerde dahi yüzde 100 sigortalılık oranları elde edilememiş durumda. Depremin etkilediği illerde DASK oranlarının yüzde 48, DASK’ın üzerindeki limiti teminat altına alan ihtiyari poliçelerde ise sigortalılık oranının konutlarda yüzde 6 olduğunu görüyoruz. Sanayi tesislerini kattığımızda ise bu oran yüzde 10’a çıkıyor”

Sanayideki sürekliliğin sağlanmasında sigorta önemli yer tutuyor
24 Nisan 2023 13:23
79
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, “Deprem felaketinin ardından afet bölgesindeki çalışmalar kapsamında, sanayi bölgesindeki hasar tespit çalışmaları ve ödemelerinin ivedilikle gerçekleştirilmesi, ekonominin ve sanayinin sürekliliğinin sağlanması için destek verilmesi büyük önem arz etmekte.” ifadesini kullandı.

Doğa Sigorta'dan yapılan açıklamaya göre, deprem felaketinin ardından geçen 2 aylık dönemde hasar süreçlerine yönelik çalışmalar aralıksız devam ediyor. Yaşanan felaketin ardından can ve mal güvenliğinin korunmasında sigorta güvencesinin önemi bir kez daha anlaşılıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Kırmızı, depreme karşı en önemli hazırlıklardan birinin sigorta güvencesi olduğunu belirterek, yaşanan deprem felaketinin herkesi derinden üzdüğünü anımsattı.

Kırmızı, Türkiye'nin bir daha böyle bir facia yaşamaması temennisinde bulunarak, şunları kaydetti:

“Fakat deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak depremin beklenmedik bir olay olmadığını da unutmamamız gerekir. Gelecekte de farklı bölgelerde, yüksek şiddetlerde depremlerin olabileceği bir gerçek. Bu bilimsel öngörüler doğrultusunda hazırlık yapmalı, hasar ve kayıpları en aza indirecek önlemleri almalı ve buna yönelik afet senaryoları geliştirmeliyiz. Deprem felaketine karşı önlem aşamasında bina/yapı güçlendirmesi ilk öncelik olmakla birlikte sigorta farkındalığı da en önemli hazırlıklardan biri. Temennimiz bu olası depremlerin en az yıkım ve hasar ile atlatılması yönünde. Beklenen depremlere karşı kentsel dönüşüm ve güçlendirme çabasının sigorta farkındalığı ile desteklenmesi gerek. Yüzde 100 sigortalılık hedefinin yakalanması gerekiyor ki olası afetler sonrasında hayatın normale dönmesine hızlıca katkı sağlanabilsin.

Zorunlu olan poliçelerde dahi yüzde 100 sigortalılık oranları elde edilememiş durumda. Depremin etkilediği illerde DASK oranlarının yüzde 48, DASK'ın üzerindeki limiti teminat altına alan ihtiyari poliçelerde ise sigortalılık oranının konutlarda yüzde 6 olduğunu görüyoruz. Sanayi tesislerini kattığımızda ise bu oran yüzde 10'a çıkıyor. Sadece yıkılan binalar değil, altyapılar, sanayi bölgeleri, iş durması teminatları ve benzeri diğer hasarlara bakıldığında deprem bölgesinde toplam 26-30 milyar dolar civarında hasar bekleniyor. Deprem felaketinin ardından afet bölgesindeki çalışmalar kapsamında, sanayi bölgesindeki hasar tespit çalışmaları ve ödemelerinin ivedilikle gerçekleştirilmesi, ekonominin ve sanayinin sürekliliğinin sağlanması için destek verilmesi büyük önem arz etmekte.”

– “Sigorta ürünlerini iyi tanımak, iyi tanıtmak şart”

Nihat Kırmızı, deprem bölgesinde 5 bin 600 tesisin ağır veya orta hasarlı olduğunu belirterek, 34 organize sanayi bölgesinin 7'sinin altyapısında kısmi hasar tespit edildiği göz önünde bulundurulduğunda, altyapı, bina hasarı, makine ve stok hasarına yönelik maliyetin 170 milyar lira olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Bölgedeki yaraları sarmak, sanayi ve üretim noktasında tekrar kalkınmak ve geleceğe en iyi şekilde hazırlanmak için hem sigorta sektörü hem de Doğa Sigorta olarak faaliyetlerine aralıksız devam ettiklerini aktaran Kırmızı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sigorta gerekliliğinin afet ve hasarlardan sonra daha iyi anlaşılması üzücü bir sonuç. Yaşadığımız acı felaket bizlere gösterdi ki, sigorta ürünlerini iyi tanımak ve iyi tanıtmak şart. Acentelerimize burada çok önemli bir görev düşüyor. Müşteri bilgisinin doğru ve eksiksiz olması, ek ihtiyaçların doğru tespit ve değerlendirilmesi ve poliçe içeriklerinin iyi aktarılması hasar anındaki süreçlerin hızlı ve sağlıklı sonuçlanması adına büyük gereklilik. İhtiyari deprem sigortaları ile hasar sonrası mağduriyetlerin tam anlamıyla giderilmesi için zorunlu sigortaların yaptırılmış olması gerekliliğinin altını da önemle çizmek gerekli. Sigorta bilincinin yaygınlaşması için kurum ve bölge çalışanlarımız ile beraber müşterilerimize doğrudan temas eden acente temsilcilerimizin bilgi donanımı ve çözüm odaklı hareket kabiliyetini arttırmak için gerekli çalışmaları sistemli bir şekilde sürdürüyoruz.”

Muhabir: Yıldız Taşdelen Erli

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.