Seyahat bileti platformu Obilet, dünya markası olma yolunda
– Obilet CEO’su Yiğit Gürocak:
– “Hedefimiz, dünya çapında bilinen bir oyuncu haline gelmek, tüm dünya vatandaşlarını Obilet’in hizmetleriyle tanıştırmak ve Türkiye seyahat sektörünün büyümesine katkı sağlamak”
İSTANBUL (AA) – Obilet, ilk adımlarını 2022’de attığı yurt dışı açılımında kısa sürede önemli atılımlarla dünya markası olma yolunda ilerliyor.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, online seyahat bileti, araç kiralama ve otel rezervasyonu platformu Obilet, 2012'den bu yana online seyahat pazarında edindiği deneyim ile dünya markası olma yolunda önemli adımlar attı.
Otobüs bileti başta olmak üzere uçak, otel ve araç kiralama hizmeti ile online turizmde dikey yapılanma modeliyle çalışan Obilet, Türkiye'de edindiği deneyimi ve geliştirdiği yenilikçi ürünleri yakın coğrafyaya taşımak için çalışmalarını tamamladı.
Şirket, yurt dışı stratejisi kapsamında ilk açılım yaptığı ülkelerden Bulgaristan’da kısa sürede pazar lideri konumuna geldi. 2023’e kadar Bulgaristan-Türkiye arasındaki otobüs seyahatlerinde online biletlerin büyük bir kısmının satışını gerçekleştiren Obilet, yurt dışına yönelik çalışmaları sayesinde hem Bulgaristan içinde, hem de Bulgaristan’dan diğer Avrupa ülkelerine yapılan seyahatlerde yerel ve global diğer oyuncuların önüne geçerek pazarda 1'inciliğe yükseldi.
– 3 ayda 50 bin bilet satışı gerçekleştirdi
Obilet, belirlediği strateji doğrultusunda diğer ülkelerde yürüttüğü çalışmalarla birlikte yurt dışı pazarlarda geçen 3 aylık devreye alma sürecinde yaklaşık 50 bin otobüs bileti satışı gerçekleştirdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Obilet Üst Yöneticisi (CEO) Yiğit Gürocak, 2022'ye kadar tüm faaliyetleri tek bir coğrafya ile sınırlı, platformunda tek dil üzerinden hizmet veren bir şirket niteliğinde olduklarını hatırlatarak, “Buna rağmen uygulamalarımız global arenada, temel faaliyeti otobüs biletlemesi olan online seyahat platformları arasında en çok ziyaret edilen ve en çok indirilen uygulamalardan biri olma özelliğini taşıyordu. Şimdi ise yüzümüzü yurt dışına çevirerek, ülkemizde edindiğimiz deneyimleri global bir başarı hikayesine dönüştürüyoruz. Romanya ve Sırbistan’da kurduğumuz yeni şirketlerimiz ve iş birliği anlaşmalarımız sayesinde 50’den fazla ülkeye yönelik otobüs bileti satmaya başladık. Bir Türk seyahat teknolojileri şirketi olarak hedefimiz, dünya çapında bilinen bir oyuncu haline gelmek, tüm dünya vatandaşlarını Obilet’in hizmetleriyle tanıştırmak ve Türkiye seyahat sektörünün büyümesine katkı sağlamak.” ifadelerini kullandı.
– Sırada Latin Amerika var
Yerel bir markadan global bir markaya dönüşme hedefi doğrultusunda farklı ülke ve coğrafyalardan kullanıcılar için yerelleştirilmiş ve kolay erişilebilir hizmet sunmanın önemine dikkati çeken Gürocak, şunları kaydetti:
“Obilet web ve mobil uygulamalarında Türkçe dili ve Türk lirası da dahil olmak üzere 14 dil ve 33 farklı para biriminde ödeme seçeneğini kullanıcılara sunuyoruz. Müşteri hizmetlerine yönelik olarak ise Türkçe, İngilizce, Rumence ve Bulgarca dillerinde 7/24 destek veriyoruz. Yurt dışı pazarlar için sattığımız biletlerin yanı sıra yabancı ülkelerden Türkiye’ye gelen turistleri ve Türkiye’de yerleşik yabancıları da başta otobüs firmaları olmak üzere, yerli taşıyıcı firmalarımızla bir araya getiriyoruz. Nitekim, çok dilli platform yapısına ve müşteri hizmetleri desteğine geçişimizle birlikte, Türkiye içindeki seyahatlerinde otobüs seçeneğini kullanma imkanı kısıtlı olan ve bu seyahatlerinde daha çok uçak, özel transfer, kiralık araç ve hatta otostop gibi seçenekleri tercih eden yabancı turistler açısından otobüsü bir alternatif olarak ön plana çıkardık ve son dönem satış verilerimizde yabancıların payının ciddi oranda arttığını gözlemledik. Bu trendin artarak devam etmesini bekliyoruz.”
Açıklamada verilen bilgiye göre, Obilet’in önümüzdeki dönemdeki hedefi, başta Latin Amerika olmak üzere, odaklanacağı pazarlarda Bulgaristan’dakine benzer başarılar sağlayacağı yeni pazarlara yoğunlaşmak ve sonrasında bu modeli ölçekleyerek dünya genelinde otobüs biletlemesi alanında akla ilk gelen platform olmak.
Şirketin otobüs biletlemesi alanında izlediği yol haritasında ilerleme sağladıktan sonraki hedefi ise bu alanda oluşturduğu deneyimi ve bilinirliği kaldıraç olarak kullanarak, hem dış pazarlardaki otobüs firmalarına Türkiye’de olduğu gibi biletleme altyapı yazılımı sunmak, hem de Obilet’in ürün portföyünde yer alan uçak bileti, otel rezervasyonu ve araç kiralama hizmetlerini yurt dışı pazarlarda da kullanıcıların hizmetine sunmak şeklinde belirlendi.
– Dijital pazarlama deneyimi avantaj sağladı
Obilet, yurt dışı stratejisini, öncelikli odak noktası online otobüs biletlemesi olmak üzere, farklı pazar ve bölgelere göre özelleştirdiği iki yaklaşım üzerine kurguluyor. Bu stratejinin bir ayağını, pazar liderliğini hedeflediği coğrafi olarak yakın pazarlar olan büyük Balkan ülkelerine organik giriş modeli oluşturuyor.
Şirket, Romanya ve Sırbistan’da kurduğu şirketler ile yerel bir oyuncu olarak taşıyıcı firmalarla doğrudan kontratlar imzalayarak ve o pazarlara özel satış ve destek ekipleri kurarak faaliyetlerine başladı.
Stratejinin ikinci ayağı ise bazı pazarlarda yine taşıyıcı firmalarla doğrudan entegre olup kendi firma envanterini ortaya koymak, ancak bunu yerel bir şirket kurmaksızın, Türkiye’deki ve Doğu Avrupa’daki yerel takımların uzaktan desteği ile gerçekleştirmek oluşturuyor.
Obilet, 50'den fazla ülkeden otobüs firmalarının verilerini, sefer verisi dağıtımı sağlayan yerel ve bölgesel servis sağlayıcılarla yapılan anlaşmalar sayesinde kullanıcılarına sunuyor ve dijital pazarlama alanındaki geniş tecrübesi ile bu pazarlarda da satışlarını artırarak yer edinmeyi hedefliyor.
Muhabir: Harun Bahçivan