“Sınırları Aşmak: Göç ve Spor” konferansı düzenlendi
-santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleşen konferansta farklı ülkelerden akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri bir araya gelerek spor yoluyla toplumsal kapsayıcılık, sporda cinsiyet ve göç, spor göçünde çocuk hakları, ulusötesi kimlik ve spor, spor göçünün tarihi gibi konuları tartıştı
İSTANBUL (AA) – İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü, 7 ülkede 8 kurumun iş birliğinde yürütülen ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen SİNAFE (Avrupa’da Afrikalı Futbolcuların Sosyal İçerilmesi) projesi kapsamında “Sınırları Aşmak: Göç ve Spor” başlıklı iki gün süren bir konferans düzenledi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleştirilen konferansta farklı ülkelerden akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri bir araya gelerek spor yoluyla toplumsal kapsayıcılık, sporda cinsiyet ve göç, spor göçünde çocuk hakları, ulusötesi kimlik ve spor, spor göçünün tarihi gibi konuları tartıştı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Tunç, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin konumunun her zaman herkes için insan hakları ve özgürlüğünden tam anlamıyla yararlanılmasını savunduğunu belirterek, “Toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal kapsayıcılık, çeşitlilik ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri üzerine inşa edilmiştir. BİLGİ, tüm bu sosyal konuların tartışılması için güvenli bir alan sağlamanın gururunu yaşıyor.
Üniversitemizin SİNAFE projesi Avrupa’daki Afrikalı sporcuların sosyal içerilmesi için destek mekanizmasının geliştirilmesini amaçlıyor. Proje kapsamında sosyal açıdan dezavantajlı geçmişe sahip herkes için spor alanında eşit imkanlar sağlanması, sosyal içerilmeyi yüreklendirmek için çalışmalar yürütülüyor.” ifadelerini kullandı.
BİLGİ Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci ise “Göçü bir problem, bir güvenlik sorunu olarak değil, yeni olanaklar sağlayan bir imkân olarak görebiliriz. Yakın gelecekte iklim değişikliği sebebiyle göç hareketlerinin daha da çoğalması bekleniyor, hepimiz göçmen olabiliriz.
Bu durumda aslında göç bir problemden ziyade bir çözüm. Tüm dünyada göçü insan hakları perspektifiyle ele alabilmenin ve yükselen göçmen karşıtlığını sorgulayan bir şekilde bu konuyu farklı gruplarla konuşabilmenin, iletişim kurabilmenin yollarını bulmalıyız.” şeklinde konuştu.
BİLGİ Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı ve SİNAFE Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi İlknur Hacısoftaoğlu da 3 yıldır Erasmus+ Sport kapsamında yürütülen SİNAFE projesinin akademik dünyaları sivil toplumla buluşturduğunu bildirerek şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ötekileştirilmiş gruplar için farkındalık yaratarak onların spora dahil edilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız sosyal içerme projelerine destek olarak sporun gücü ile insanları bir araya getirmek. Spora katılım bir insan hakkıdır. ‘Spora erişme’ herkesin eşit derecede hakkı olmalıdır. Spor endüstrisindeki insanları desteklemek ve sporun gücünün farkında olmak için bu tür projelere ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz.”
Muhabir: Cevat Kışlalı