Dolar 32,4809
Euro 34,9665
Altın 2.435,21
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
21°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 18°C

Tarihi Ortamahalle yeni turizm sezonuna hazır

TRABZON (AA) – Trabzon'un Akçaabat ilçesinde, tarihi evleriyle ünlü Ortamahalle, yeni turizm sezonunda misafirlerini bekliyor. Akçaabat …

Tarihi Ortamahalle yeni turizm sezonuna hazır
13 Haziran 2021 17:13
355
A+
A-

TRABZON (AA) – Trabzon'un Akçaabat ilçesinde, tarihi evleriyle ünlü Ortamahalle, yeni turizm sezonunda misafirlerini bekliyor.

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, yaptığı yazılı açıklamada, Ortamahalle'yi “Doğu Karadeniz'in incisi” olarak nitelendirildi.

Yeni sezonun ilk turistlerini ağırlamaya başlayan Ortamahalle'nin, hem yerli ve yabancı turistlerin hem de ilçeye gelen fotoğraf sanatçılarının ilk adresi olduğunu ifade eden Ekim, bölgenin, mahalle ölçeğinde bugüne kadar Türkiye'de korunabilen ender yerlerden biri olduğunu belirtti.

Ekim, Ortamahalle'nin barındırdığı evlerin tek tek değil, mahalle ölçeğinde korunarak bugüne ulaştığına işaret ederek, “Ortamahalle, Osmanlı konut mimarisinin tipik özelliklerini taşımaktadır. Dar yolları, dik merdivenleri, küçük meydanları ve çeşmeleriyle tamamen eskiyi yansıtan Ortamahalle, bugüne kadar bozulmadan gelen ender yerlerden biridir.” ifadesini kullandı.

Ekim, Ortamahalle'nin turizmin gözdesi olduğuna dikkati çekerek, belediye olarak turizmden daha fazla pay almak ve Ortamahalle'nin canlılığını daha da artırmak için sürekli çalışmalar yaptıklarını aktardı.

Ortamahalle'yi tarih turizminin merkezi yapmak amacıyla çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Ekim, şöyle devam etti:

“Tarihi mahallemizdeki binalarımızı aslına uygun restore ediyoruz. Belediye olarak geçmiş dönemde 4 konak satın aldık. Onları da restore ederek turizme kazandırdık. İç ve çevre düzenlemesi yapılan konakları restore ederek, yöresel lezzetlerin yer aldığı yeme, içme, oturma alanları, konaklama ve yöresel hediyelik eşyaların satıldığı mekanlar olarak turizme kazandırdık. Bunların biri olan Timurciler Konağı yeme içme yeri olarak belediyemiz tarafından işletiliyor. Kanoğlu ve Mehmet Efendi konakları ise yeme içme ve konaklama yeri olarak kullanılmak üzere kiraya verildi ve özel girişimciler tarafından işletiliyor. Ortamahalle'ye kazandırdığımız bu işletmeler mahalledeki girişimcilere örnek oldu ve burada birkaç tane daha çay bahçesi, kafeterya gibi yerler açıldı. Bu işletmelerde mahalledeki vatandaşlarımız iş imkanı bulmuş oldu.”

Ekim, Ortamahalle kentsel sit alanı sokak sağlıklaştırma projesi 1. etap alanında onaylanan projeler doğrultusunda restorasyon çalışmalarının hem sokaklarda hem de tescilli yapılarda devam ettiğini belirterek, 1. etap proje alanında 17 tescilli, 11 tescilsiz yapının restorasyonu ile bu yapıların bulunduğu sokaklarda niteliğini kaybetmiş taş duvarların da yapıldığını, çalışmaların devamında sokakların döşeme kaplamaları ile aydınlatma elemanlarının yenileneceğini ifade etti.

Ortamahalle'de bulunan tarihi St. Michael Kilisesi'nin restorasyonunun tamamlandığı ve pandemi sonrasında müze olarak hizmete açılacağına dikkati çeken Ekim, şunları kaydetti:

“Ortamahalle'ye ulaşım, yapımı devam eden Pulathane Bulvarı tamamlandığında önemli ölçüde rahatlayacak. Bulvar üzerinde ulaşım konusunda çeşitli alternatiflerimiz var. Mahalle içerisine elektrikli araçlarla gezi ringleri oluşturmayı planlıyoruz. Bunun yanında ilçeye kazandırmayı düşündüğümüz teleferik projesinin ikinci istasyonu Ortamahalle'de olacak. Proje hayata geçince yerli ve yabancı turistlerimiz Ortamahalle'ye teleferikle de ulaşma imkanı bulacak.”

Muhabir: Şükran Yücel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.