Dolar 32,5434
Euro 34,9349
Altın 2.426,74
BİST 9.681,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Az Bulutlu
Samsun
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Tıp profesörünün ’maket’ hobisi

ÇOCUKLUĞUNDAN İTİBAREN MAKET YAPMAYA MERAKLI OLDUĞUNU AKTARAN SAMSUN ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (OMÜ) TIP FAKÜLTESİ’NDE GÖREVLİ PROF. DR. BEKTAŞ MURAT YALÇIN, YAKLAŞIK 40 YILDIR MAKET YAPMA İŞİYLE HOBİ OLARAK UĞRAŞTIĞINI İFADE ETTİ. BUGÜNE KADAR YÜZLERCE MAKET YAPTIĞINI BELİRTEN BEKTAŞ MURAT YALÇIN, TARİHTEN SAHNELERİ CANLANDIRDIĞI MAKETLERİNİN HER BİRİNİN FARKLI BİR HİKAYESİ OLDUĞUNU VE VATANDAŞA DAHA FAZLA ULAŞABİLECEK BİR YERDE SERGİLENMESİNDEN ONUR DUYACAĞINI BELİRTTİ.

Tıp profesörünün ’maket’ hobisi
9 Ekim 2021 22:29
6.762
A+
A-

Yaklaşık 40 yıldır hobi olarak ’maketçilik’ ile uğraşan Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, bugüne kadar yüzlerce uçak maketi yaptığını söyledi.

Çocukluğundan itibaren maket yapmaya meraklı olduğunu aktaran Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, yaklaşık 40 yıldır maket yapma işiyle hobi olarak uğraştığını ifade etti. Bugüne kadar yüzlerce maket yaptığını belirten Bektaş Murat Yalçın, tarihten sahneleri canlandırdığı maketlerinin her birinin farklı bir hikayesi olduğunu ve vatandaşa daha fazla ulaşabilecek bir yerde sergilenmesinden onur duyacağını belirtti.

Yaptığı hobi ile ilgili bilgi veren Bektaş Murat Yalçın, “İlk başta karton uçaklar yaparken bir süre sonra plastik maketlerle uğraşmaya başladım. Değişik zamanlarda farklı konulara ilgi duyuyorum ama tarihi çok sevdiğim için tarihin içinde yer alan bu araçları, cihazları ve mekanları gerçek hayata uyarlamayı çok sevdiğimden böyle bir hobi geliştirdim ve devem ediyorum. Bunları yaparken bir maketçi olarak bulabildiğimiz her türlü malzemeyi kullanıyoruz. Doğadan bazen malzeme alıyorum. Bazen bazı sanat mağazalarında satılan malzemeleri kullanıyorum. Hazır satılan bazı özel kitler var onları birleştiriyoruz. Ama bunların montajı, tasniflenmesi, boyanması, eskitilmesi ve gerçek hayata benzetilmesi ayrı bir sanat. Başlı başına bir sanat. İşin o kısmı tamamıyla bize ait” dedi.

Uğraştığı makete göre gösterdiği çabanın değiştiğini belirten Yalçın, “Maketçilik çok farklı bir hobi. Dikkati, sabrı ve bir şeye odaklanmayı inanılmaz yoğunlaştıran bir hobi. Çok fazla araştırma yapmak gerekiyor. Çalıştığınız aracın, kişinin veya o sahnenin tarihini ve geçmişini çok iyi bilmeniz gerekiyor. Uğraştığınız maketin boyutuyla doğru orantılı olarak bunun süresi de değişiyor. 1 hafta uğraştığınız bir maket de var. Yıllar üren bir proje de olabiliyor. Şimdiye kadar yüzlerce maket yaptım. Bir o kadar da yapılmayı bekleyen maketim var. Umut ediyorum bunları da şehir müzesine veya daha fazla vatandaşımıza ulaşabilecek bir yere bağışlamaktan da mutluluk duyarım” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.