Dolar 32,4010
Euro 34,8095
Altın 2.397,64
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 21°C

TKDK desteğiyle kurdukları fabrikada üretilen Kastamonu mantısını dünyaya tattırmak istiyorlar

KASTAMONU (AA) – BİLAL KAHYAOĞLU – Kastamonu'nun Seydiler ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) da destek alan …

TKDK desteğiyle kurdukları fabrikada üretilen Kastamonu mantısını dünyaya tattırmak istiyorlar
17 Temmuz 2021 02:02
313
A+
A-

KASTAMONU (AA) – BİLAL KAHYAOĞLU – Kastamonu'nun Seydiler ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) da destek alan iki ortak, kurdukları fabrikada yöresel mantı üretiyor.

İstanbul Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Ünal ile Başkan Vekili Hakkı Baykan, memleketleri Kastamonu'ya mantı fabrikası kurmaya karar verdi.

Seydiler Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrikayı kurmak için çalışmalara başlayan Ünal ve Baykan, yaklaşık 6 milyon liralık yatırımla fabrikayı faaliyete geçirdi.

TKDK'den de yaklaşık 650 bin liralık makine ve ekipman desteği alınan fabrikada üretilen mantılar, paketlenerek satışa sunuluyor. Şimdilik yurt içinde satılan mantıların yurt dışına ihracı için de görüşmeler sürüyor.

Ayhan Ünal, AA muhabirine, aslen Kastamonulu olduğunu, 1985 yılından itibaren İstanbul'da yufka imalatı ve satışı yaptığını söyledi.

Kastamonu'nun geleneksel mantısını üretmek için 2018 yılında çalışmalara başladıklarını anlatan Ünal, “Amacımız Kastamonu'muzun geleneksel, tarihten gelen lezzetini ülkemize ve dünyaya duyurmak. Bunu başarmak için yola çıktık.” dedi.

Fabrikada hayata geçirecekleri projelerle yapılan yatırımın 10 milyon liranın üzerine çıkacağını belirten Ünal, şunları kaydetti:

“TKDK'ye de desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Mantımızın özelliği, orijinali korunarak yapılıyor. Her şeyi yöremizden kullanıyoruz. Yöresel, kültürel bir mantı yapıyoruz. İnsanlarımızın sağlıklı beslenmesine çok önem veriyoruz. Annelerimizin, nenelerimizin yaptığı gibi yapıyoruz. Üretimini yaptıktan sonra tepsiye tek tek koyuyoruz. Bölgemizde bu şekilde bir tesis yok. Mantı kültürümüz yok olmasın, bunu gelecek kuşaklara aktarmak için üretiyoruz.”

Fabrikalarında başlangıçta 10 kişinin çalıştığını aktaran Ünal, kapasitenin artmasıyla çalışan sayısının da artacağını bildirdi.

Hakkı Baykan ise Kastamonu mantısını dünyaya tanıtma hedefini gerçekleştirmek için yatırım yaptıklarını dile getirerek, “Memleketimiz için elimizden geleni ortağım Ayhan bey ile devam ettirmek için mücadele veriyoruz. Hedeflerimiz büyük. O hedeflerimize ulaşmak için mücadele vereceğiz.” diye konuştu.

Muhabir: Tevfik Işık

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.