Dolar 38,4505
Euro 43,7224
Altın 4.069,60
BİST 9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Paz 14°C
Pts 14°C
Sal 14°C
Çar 14°C

Tokat’ta atık kağıtlar kooperatif öncülüğünde gelire dönüşüyor

– Turhal ilçesindeki Birlik Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi öncülüğünde düzenlenen kursta atık kağıtlardan yapılan farklı kullanım amaçlı sepetler satılarak, üyelerine gelir elde etme fırsatı sunuluyor

Tokat’ta atık kağıtlar kooperatif öncülüğünde gelire dönüşüyor
4 Kasım 2023 13:53
126
A+
A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Turhal ilçesindeki Birlik Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi üyeleri, atık kağıtlardan sepet yapıp satarak gelir elde ediyor.

Kooperatifte haftada 3 gün dörder saat eğitim verilen kursiyerlere, atık kağıtlardan sepet örülmesi öğretiliyor. Eski kağıtları keserek şerit oluşturan kursiyerler, bunları örgü şişi ile kıvırarak çubuk oluşturuyor.

Elde edilen çubuklar da akrilik boya ve vernik karışımıyla boyanıyor. Bu sayede sertleşen çubuklarla sepet örülüyor. Örülen sepetler tekrar verniklenip kurutulduktan sonra satışa sunuluyor.

Kursiyerler, çapı 10 santimetreden 50 santimetreye kadar çeşitli ebatlarda ve farklı kullanım amaçlı sepet üretiyor. Sepetlerin fiyatları ise ebadına göre 200 ila 3 bin lira arasında değişiyor.

Üretilen sepetler, sosyal medya aracılığı ve dernek binasında satılarak kursiyerlere gelir sağlanıyor.

Birlik Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi Başkanı Mehtap Yanıkdemir, AA muhabirine, kooperatiflerini 2017'de kurduklarını söyledi.

Kooperatif bünyesinde yöresel ürünler ve el sanatları alanında çalışmalar yaptıklarını belirten Yanıkdemir, yöresel ürünlerle ilgili Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı desteğiyle Ballıca Mağarası yakınlarında satış yeri açtıklarını dile getirdi.

El sanatları üzerine de çalışmaları bulunduğunu anlatan Yanıkdemir, şunları kaydetti:

“El sanatları öğretmeni Yasemin hocamla ilçemizdeki atık kağıtları değerlendirerek bu sepetlerimizi elde ediyoruz. Sepetlerimizi pek çok ile de gönderiyoruz. Yaklaşık 25 kursiyerimiz var. Kadınlarımıza da ekonomik destek sunmuş oluyoruz. Ürettikleri ürünlerin satışı kooperatifimizde de yapılıyor. Satış yapılan ürünlerin karı arkadaşlarımıza dağıtılıyor.”

Muhabir: Sibel Kurtoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.