Dolar 32,7356
Euro 35,1884
Altın 2.446,24
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Açık
Samsun
30°C
Açık
Sal 30°C
Çar 30°C
Per 29°C
Cum 29°C

Trabzon’da doğuştan kalça çıkığı olan 11 aylık bebek ameliyatla sağlığına kavuştu

TRABZON (AA) – Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesinde gerçekleştirilen operasyonla doğuştan gelişimsel kalça displazisi (GKD …

Trabzon’da doğuştan kalça çıkığı olan 11 aylık bebek ameliyatla sağlığına kavuştu
1 Ekim 2021 13:42
238
A+
A-

TRABZON (AA) – Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesinde gerçekleştirilen operasyonla doğuştan gelişimsel kalça displazisi (GKD) olan 11 aylık kız bebeğin sağlığına kavuştuğu bildirildi.

Hastanenin internet sitesinde yer alan açıklamada, halk arasında doğuştan kalça çıkığı olarak da bilinen GKD tanısı ile takip edilen çocuğunun sol kalçasına konservatif (ameliyat dışı) yöntemler ile tedavi uygulandığı belirtildi.

Açıklamada, tedaviye cevap vermeyen hastaya, KTÜ Farabi Hastanesi Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Emre Baki ve ekibi tarafından açık redüksiyon ameliyatı ve pelvipedal alçılama uygulamasının başarıyla gerçekleştirildiği aktarıldı.

GKD'nin, kalçayı oluşturan yapıların, anne karnında oluşumları sırasında normal olmalarına karşın doğum sonrasında çeşitli nedenlerle sonradan yapısal bozulma gösterdiği dinamik bir durum olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“GKD terimi, hastalığın bilinen tüm şekillerini (tam çıkık, tam olmayan çıkık, displazi) kapsamaktadır. GKD tedavisinde amaç en kısa sürede ve hasar vermeyerek kalça eklemini normal anatomisine getirmek, kazanılan anatomik redüksiyonu korumak, bunu sürdürerek kalça ekleminin normal gelişimini sağlamak ve gelişebilecek kalıcı hasarları engelleyerek hastaya yaşam boyu işlevsel bir kalça eklemi sağlamaktır. Tanı ne kadar geç koyulursa yapılacak girişimlerin karmaşıklığı, zorluğu ve gelişebilecek komplikasyon riski o kadar artarken başarı şansı o kadar düşmektedir. Erken tanı koyulduğunda, tedavi genellikle konservatif yöntemlerle yapılırken tedaviye dirençli veya geç tanı koyulmuş vakalarda cerrahi tedavi yöntemleri gerekmektedir. KTÜ Farabi Hastanesi, bölgesinde her türlü pediatrik ortopedik tedavi ve girişimlerin yapılabildiği merkezlerden biridir.”

Muhabir: Asena Akçay

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.